Generációs szakadék : a fiatalabbak rosszabbul élnek, mint elődeik

Stagnálnak a jövedelmek, a lakásárak viszont növekednek – így a fiatal nemzedék nincs épp kedvező helyzetben Nagy-Britanniában. Az adóhivatal kutatóintézete szerint eddig minden nemzedék tudott javítani a helyzetén, de most leállt ez a trend.

Aki a nyolcvanas években született, az körülbelül ugyanannyit keres 30 éves korában, mint amennyit a 70-es évek generációja vitt haza ugyanebben a korban! Az ingatlanok ára viszont szépen emelkedett. Ezért a mai fiatal nemzedék nem vásárol ingatlant, hanem inkább bérel. Ez a bérlő nemzedék nem igazán derűs kilátásokkal vág neki a következő évtizedeknek.

A hatvanas években született fiatalok még 5 ezer fonttal többet kerestek, mint az előző évtizedben született generáció. A hetvenes években született nemzedék pedig 7.000 fonttal többet markolt fel, mint elődei. A nyolcvanas években született y generáció számára ez a trend nemcsak hogy leállt, de vannak, aki még kevesebbet is kapnak, mint az elődeik. A globális versenyhelyzetben a cégek nem különösebben érdekeltek abban, hogy emeljék a béreket. Azonkívül itt van a bevándorlás, amely jól képzett és olcsó munkaerőt szállít a piacra Nagy-Britanniában. Ezért is van sok helyen oly nagy ellenszenv a bevándorlók iránt.

Mindent összevetve a generációs szakadék, melyről már Theresa May miniszterelnök is beszélt, igazán nagy társadalmi problémává vált. Egy hetvenes években született fiatal átlagos vagyonát 53 ezer fontra becsülték. A nyolcvanas évek generációja ehhez képest csak 27 ezer fontot képes felmutatni! Az ok elsősorban az, hogy a korábbi generációban viszonylag sok volt a lakástulajdonos, míg a mai harmincasok bérlakásokban élnek, melyek csak viszik a pénzt, de nem jelentenek vagyont Nagy-Britanniában sem.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez