Meztelen Playboy-modell a maorik szent hegyén

Olyan ez, mintha valaki Rómában a Szent Péter bazilikában meztelen popóval fényképeztetné magát! – tiltakozott egy maori törzs szóvivője Új-Zélandon, ahol az őslakosság mind jobban hallatja a szavát.

Mi történt? A csinos Playboy-modell, Jaylene Cook felment a barátjával együtt  a 2518 méter magas Taranaki vulkán tetejére. Már ezzel is szentségtörést követett el, hiszen a maori törzs tagjai szerint csakis nekik van joguk a szent hegy tetejére fellátogatni. Csakis kivételes napokon tehetik ezt meg, és akkor is csak azért, hogy szertartásokat hajtsanak ott végre. A vulkán ugyanis szent hegynek számít, mert a törzs onnan származtatja magát. Ázsiában ez több helyen előfordul, például a Fudzsijama Japánban vagy a Pektuszan Koreában. A világtól elzárkózó nemzeti kommunista rezsim annyira betartja a tradíciókat, hogy azt terjesztette: a Kim dinasztia középső tagja, Kim Dzsong Il a Pektuszan tetején született! Bár a történészek szerint a valódi születési hely egy szovjet láger volt, de a kommunista rezsim diktátora a szent hegyről származtatta magát.

A maorik hitét a szent heggyel kapcsolatban a brit gyarmatosítók sokáig semmibe vették, de mostanában az őslakosok mind jobban hallatják a szavukat. A maori törzs most a Playboy-modell megbüntetését követeli. Eddig már több mint 10 ezren lájkolták a meztelen fenekű fotót. Minthogy Miss Cooknak több mint 300 ezer követője van a Facebookon, igy a szent hegyen készült profán kép további érdeklődésre számíthat.

fenek

 

A Playboy-modell maga is új-zélandi, tehát tudhatta volna, hogy a szent hegyen meztelenkedik – érvelnek a maorik. Akik arra hivatkoznak, hogy jogi előzmény van: külföldi turisták egy csapata megmászta az egyik szent hegyet Malajziában. Nem sokkal később a vulkán kitört. Komoly károkat okozott. A feldühödött helyi lakosság elfogta a külföldi turistákat, akik börtönbe kerültek, mert nem tisztelték a szent hegyet. Bíró elé vezették őket, aki rövid börtönbüntetésre és komoly pénzbüntetésre ítélte a turistákat, mert megsértették a szent hegyet, mely erre pusztító vulkánkitöréssel reagált Malajziában.

Fotó: a Taranaki-hegy / Flickr

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez