Politikai kabaré Prágában: egymást fúrja az államfő, a kormányfő és a pénzügyminiszter a választás előtt

Mégsem mondok le! – közölte Csehország miniszterelnöke, aki pár napja még azt ígérte: távozik a kormány éléről. Miért e pálfordulás? Mert Milos Zeman köztársasági elnök közölte: elfogadja Bohuslav Sobotka miniszterelnök távozását, de a kormány a helyén marad! Csakhogy a pénzügyminiszter, Andrej Babis a miniszterelnök legfőbb vetélytársa a választásokon, melyeket októberben rendeznek meg Csehországban.

Honnan van a pénzügyminiszternek 3 milliárd dolláros magánvagyona? – tudakolja álszent arccal a miniszterelnök, aki adócsalással gyanúsítja vetélytársát. Aki a cseh közélet nagy túlélője és az októberi választások legfőbb esélyese. Ki ő? Andrej Babis Pozsonyban született és mint diplomatagyerek villámkarriert csinált a szocialista Csehszlovákiában. Marokkóban alapított egy céget a csehszlovák állam megbízásából. Ebből nőtt ki azután a vállalatbirodalom, mely már 18 országban működik és melynek az értékét a Forbes 3 milliárd dollárra becsüli. Ilyen gazdag pénzügyminiszter nincs még egy a világon. Igaz, hogy a pénzügyminiszter a vállalatbirodalom operatív irányítását rátestálta egy független bizottságra, ahogy ezt az alkotmány előírja, de a tulajdonról természetesen nem mondott le. Ezért akar ellene adócsalás miatt vizsgálatot indítani a miniszterelnök, akinek pártja jelenleg kevésbé népszerű, mint a pénzügyminiszteré. Csakhogy a pénzügyminiszter sem akar lemondani. Leváltani őt a miniszterelnök nem tudja. Erre csak az államfőnek van alkotmányos lehetősége. Milos Zeman elnök viszont egyáltalán nem siet ezzel hiszen jóban van a pénzügyminiszterrel és utálja a miniszterelnököt.

A politikai kabaré tehát minden bizonnyal folytatódik azzal az aprósággal megfűszerezve, hogy Babis pénzügyminiszter múltját feszegetik az őt nem kedvelő lapok. Melyek arról írnak, hogy Putyin elnökkel túlságosan is jó viszonyt ápol a cseh pénzügyminiszter. Nem véletlenül: Andrej Babis állítólag a csehszlovák titkosszolgálat munkatársa volt abban az időben amikor Putyin még a KGB tisztjeként szolgáit az egykori NDK-ban. Babis pénzügyminiszter természetesen cáfol, de a lapok Prágában megírták: a pénzügyminisztérium szerezte meg azokat az engedélyeket, melyekkel Putyin elnök kedvenc csecsene versenylovakat futtathat az Európai Unióban. Miért kellett ehhez a cseh pénzügyminisztérium? Mert Kadirov, aki vaskézzel irányítja Csecsenföldet szerepel azon a szankciós listán, melyet Putyin embereiről állított össze az EU. Itt tart most a fordulatos ügy, és biztosra vehetjük: az októberi választásokig még újabb kabaréjelenetekre számíthatunk Csehországban, ahol a politikai elit egymás kinyírasával van elfoglalva…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez