Mexikó: szavazóurnákat égettek el Guerrero államban

Miközben a választási előrejelzések szerint Mexikóban a jelenleg kormányon lévő párt és Enrique Peña Nieto szerzi meg a szavazatok többségét, a drogmaffia önkényeskedése által leginkább sujtott Guerrero államban felfüggesztették a választásokat.

A Mexikói Országos Választási Bizottság kénytelen volt felfüggeszteni a választásokat, mivel több körzetben bűnöző csoportok elégették a szavazóurnákat. A legnagyobb rendbontásokra ott került sor, ahol máig is keresik azt a 43 diákot, akinek egy évvel korábbi eltűnése az eddigi talán legnagyobb  felháborodást váltotta ki Mexikóban.

Yunque településen és más választási körzetekben összetűzések voltak a szavazni akaró állampolgárok és a szavazást megakadályozó csoportok között.

A választási bizottság – mivel 54 urnát égettek el a szövetségi állam különböző körzeteiben – ezt követően Guerrero államban bezárta a szavazást és újabb voksolást hirdetett meg október 4-re. Az időpont még nem hivatalos.

Tixtla település lakói a történtek után békemenetet szerveztek, amelyben arra hívták fel a központi hatalom képviselőinek figyelmét, hogy nem urai a helyzetnek, és követelték a központi államhatalom ellenőrzésének helyreállítását az egész ország területén

Vasárnap 83 millió mexikóit vártak az urnákhoz: a szavazóknak kongresszus és a  képviselőház tagjait kellet megválasztaniuk 17 mexikói szövetségi államban, valamint szavazniuk kellett a szövetségi államok kormányzóira és megválasztani 900 polgármestert. Az előzetes eredmények szerint a jelenleg kormányzó Intézményes Forradalmi Párt (PRI) 196-203 képviselői helyet szerez meg, a többséget 251 hellyel lehet biztosítaniuk.

A választásokat 40 ezer fegyveres igyekezett biztosítani, több-kevesebb sikerrel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez