Az utolsó élő nürnbergi ügyész szerint a háború csinál gyilkost az emberekből

97 éves Benjamin Ferencz, aki magyar zsidó családban született Erdélyben. Az Egyesült Államokban nőtt fel és 27 éves korában a náci perek ügyésze lett Nürnbergben. Az amerikai CBS televízió 60 perc című műsorában elevenítette fel az emlékeit a csaknem 100 éves jogász.

Családjában ő volt az első, aki diplomát szerzett. Ráadásul nem is akárhol, hanem a Harvard egyetemen. Szülei kivándoroltak az Egyesült Államokba, ahol az ifjú Benjaminra fényes jogi karrier várt. De kitört a második világháború és a fiatal jogász önként jelentkezett a hadseregbe. Harcolt a nácik ellen Normandiában és Belgiumban, amikor Patton tábornok egy új feladatra hívta. A harmadik amerikai hadsereg parancsnoka a buchenwaldi koncentrációs táborban szörnyű dolgokat látott. Ezért jogászcsapatot szervezett a háborús bűnök kivizsgálására. Benjamin Ferencz még ma is sírva emlékezett arra, amit a buchenwaldi lágerben látott. Megfogadta: soha többet nem tér vissza Németországba. Aztán meghívták Nürnbergbe, a háborús bűnösök perére.

1389.8 Holocaust I

Így lett 27 éves korában ügyésze annak a pernek, mely a gyilkos SS Einsatzgruppe csapatok bűntetteit vizsgálta. Nem kellett egyetlen tanút sem szólítanom: a nácik mindent szorgalmasan dokumentáltak! Tévedés azt hinni, hogy vadállatok voltak azok az emberek, akik több mint egymillió zsidót öltek meg a meghódított keleti területeken – mondja a ma már idős ügyész. Ezek az emberek kulturált európai polgárok voltak, akikből a háború csinált gyilkost! Szívesen idézték Goethe verseit, imádták Wagner operáit. Mind azt állították: a hazájukat szolgálták. Mind a 22 vádlottat elítélték, négyet felakasztottak, a többiek pedig hosszú börtönbüntetést kaptak.

A per után az Erdélyben született amerikai jogász visszatért az Egyesült Államokba. Szép jogi karriert futott be. Bár négy gyermeke született, de pénzét mégis a holokausztmúzeumra hagyja, hogy soha ne ismétlődjön meg az, amit ő látott a buchenwaldi lágerben 1945-ben, a náci Németország végnapjaiban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez