Hajsza a sivatagban – náci aknák után kutat az Iszlám Állam Egyiptomban

Nem csak az Iszlám Állam, hanem más terrorszervezetek is kutatnak a II. világháborús német, olasz és szövetséges csapatok által hátrahagyott taposóaknák után Egyiptomban és Líbiában, ahol a becslések szerint körülbelül 23 millió akna lapul elásva a sivatagban.

Több mint 70 éve ért véget a második világháború, ennek ellenére azonban még mindig rengeteg fel nem robbant akna és bomba található az egyiptomi és líbiai sivatagban, ahol annak idején az észak-afrikai hadszíntér legkomolyabb csatái zajlottak le. A becslések szerint Egyiptom északnyugati részén mintegy 17 millió szárazföldi aknát telepítettek Rommel és Montgomery csapatai, és ezek nagyrészt még mindig a homokban lapulnak. Döntő többségük működőképes állapotban van, tökéletes alapanyagként szolgálva a terrorszervezeteknek, így az Iszlám Államnak is pokolgépek és egyéb robbanószerkezetek készítéséhez – írja a Newsweek internetes kiadása.

A második világháborús sivatagi hadszínterek tehát igazi kincsesbányának számítanak a terrorszervezeteknek. Ezért nem véletlen, hogy a terroristák minél előbb szeretnék „kiaknázni” ezeket a területeket. Főként helyi őslakosokat, beduinokat bérelnek fel aprópénzért, hogy felkutassák, kiássák és szétszedjék ezeket az életveszélyes robbanószerkezeteket.

fdfdf
Aknák, bombák, lőszerek és rengeteg más fegyver maradt hátra a II.világháború után az egyiptomi sivatagban.

 

Egyiptomi katonai és diplomáciai források a Newsweek-nek elmondták, hogy legalább 10 olyan támadásról tudnak, amikor a terroristák második világháborús aknákból készített bombákat vetettek be a katonák és más célpontok ellen. Legutóbb márciusban, nem messze egy vörös-tengeri üdülőközponttól – akkor öt katona vesztette életét.

A terroristáknak kedvez az is, hogy az egyiptomi és líbiai határszakasz szinte ellenőrizetlen. De akkor sem rettennek meg, ha véletlenül belebotlanak egy katonai járőrbe, mert nagy számban, jól felfegyverezve pásztázzák a sivatagot. A beduinok és a csempészek pedig jól ismerik a terepet, ezért könnyedén, észrevétlenül tudnak közlekedni. Az egyiptomiak tisztában vannak a helyzet súlyosságával, ezért nemrég felgyorsították a volt sivatagi hadszínterek aknamezőinek a felszámolását. De ez nagyon lassú és körülményes folyamat, 1981 óta körülbelül 3 millió aknát sikerült hatástalanítani Egyiptomban.

Planning_tank_operations,_Siege_of_Tobruk_cph.3b18203
A Rommel ellen elért siker volt a brittek első komoly győzelme a tengelyhatalmak ellen a második világháborúban. Ebben pedig nagy szerepet játszottak az aknák, melyek megakadályozták a németek gyors előrenyomulását, villámtámadásait.

 

Becslések szerint világszerte mintegy 110 millió akna van eltemetve, ebből 23 millió Egyiptomban van szétszórva. A 23 millió aknából pedig körülbelül 17.5 milliót még a második világháború idején ástak el, 1940 és 1943 között. A legtöbbet egyébként a britek telepítették, hogy megállítsák Rommel tábornok csapatait, az Afrika Korps-ot. A németek előrenyomulását végül Montgomery tábornoknak sikerült feltartóztatnia Egyiptomban, el-Alameinnél. Több mint 40 ezer katona veszett oda a csatában, amely végül a második világháború egyik sorsdöntő ütközete volt, véget vetett Rommel észak-afrikai hadjáratának. Ezzel pedig a szövetséges csapatok megakadályozták azt, hogy a nácik rátegyék a kezüket az értékes közel-keleti olajmezőkre vagy a Szuezi-csatornára.

 

kép:ahram.org.eg, wikipedia

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez