Az amisok titokzatos világa – amerikai időutazás

A hatalmas amerikai olvasztótégelyben sok minden megtalálható. Míg egyesek számára csillogás és a gazdagság a vonzó, addig egy egész közösség hirdeti a puritánságot és az egyszerűséget. Az amisok órája kétszáz évet késik, de lehet, hogy a világ órája siet ugyanennyit.

A kíváncsiság nagy úr, és ha valami különleges és titokzatos, akkor ez fokozottan igaz – mondta a világutazó Kiss Róbert Richard legújabb izgalmas kalandozásának bevezetőjében a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum utazási klubestjén. Mert Amerikában utazván van úgy, hogy az ember kicsit megcsömörlik New York pörgésétől, vagy Las Vegas csillogásától. Felkerekedik, hogy valami egészen mást ismerjen meg. Például az amisok titokzatos világát, amiről persze kiderül, hogy nem is annyira titokzatos, csak egyszerűen más. Nagyon más.

A száguldó, csillogó, technikai kütyükkel körülbástyázott XXI. században csendesen és komótosan poroszkálnak egylovas kocsijaikon Ohio vagy Indiana államban. Itt nem számít különlegesnek, ha a modern nagyváros forgalmas közútján egy lovas szekér döcög, egyszerűen csak amis embereket láttunk. Az amis szó Jakob Amman nevéből ered, aki prédikátor volt Európában, a Rajna svájci szakaszán. Vallásukat tekintve keresztény felekezet, amely a protestáns anabaptisták (magyar nevükön újrakeresztelők) egyházából vált ki a 17. század végén. Úgy látta, hogy a mennoniták túlságosan világi életet kezdtek élni, ezért gyülekezetével kivált közülük, és azóta önálló protestáns egyházként működnek. Lélekszámuk eléri a 260 ezer főt világszerte.

Nem kérünk semmit, de nem fizetünk adót

Persze lehet őket úgy nézni, mintha egy skanzen kiállítási darabjai lennének, de egy turizmussal beoltott újságíró számára mindez nem elég. Aki viszont közelebbről akarja megismerni egy amis közösség életét, az bizony kemény fába vágja a fejszéjét, hiszen ez a közösség függetlensége mellett a zárkózottságáról híres. Nem egyszerű szóba elegyedni egy amissal, ahogyan azt Kiss Róbert Richard is megtapasztalta. A Washingtonból mindössze néhány órányi buszozással megközelíthető Lancaster megyében mintegy 30 ezren vannak, és ezzel ők az Egyesült Államok legnagyobb és legrégebbi amis közössége a térség turisztikai lehetőségeit reklámozó egyik honlap szerint. Persze, a külsőségek és a kulturális másság kézenfekvők. Ezekből sok dologra lehet következtetni is. Nem kérnek az elmúlt évszázadok technikai és társadalmi vívmányaiból, amelyek nélkül a legtöbb ember nem is tudná elképzelni az életét. Ez nincs benne a Bibliában, tehát nem kell vele foglalkozni.

Ezért nem járnak autóval, ezért nem lépnek be a nyugdíjrendszerbe, sem a hadseregbe. A szociális rendszer számára kész főnyeremény a létezésük, ugyanis még azokat a szociális juttatásokat sem kérik, amelyekre egyébként jogosultak volnának. Viszont ezért adót sem fizetnek. A hivatalokkal sem igazán foglalkoznak – ha mégis, azt valamelyik vallási vezető jelenlétében. Egyszerűen öltözködnek, kerülik a feltűnő ruhákat. Nem használnak villanyt, a pajtába járnak telefonálni és nincs autójuk sem.

amis

Egy amis nem perel, de levonja a konzekvenciát

Természetesen egy amisnak is élnie kell, éppen ezért rengeteget dolgoznak. Sőt mindenki rengeteget dolgozik, hiszen a közösség fennmaradásának éppen ez az alapja. Fel is merült a kérdés: ha nem használnak bankkártyát, áramot vagy mobiltelefont, akkor vajon mitől él és gyarapodik a közösség? Meglepő lehet, de az USA-ban készült bútorok 10 %-át amis mesterek készítik évszázados módon, akkurátusan. Virágzik ez a fajta naturális háziipar.

amis3

 

Jellemző, hogy míg egy iparilag készült sorozatgyártott paplan pár óra alatt lekészül, addig egy ugyanilyen, amis kézimunka elkészítése akár három hónapig is eltart. Viszont 2600 dollárt is elkérnek érte. Ugyanezt vonatkozik a bútorokra, sajtokra és minden egyébre, amit az amis háziipar előállít. Pennsylvániában egymás mellett él a modern Amerika és a 1700-as évek látható valósága. Az amisok persze igyekeznek minél kisebbre korlátozni a kapcsolatot a két kultúra között, de azért nem a Holdon élnek. Az adott szó szent és a külső világban érhetik őket pénzügyi csalódások, de ezekből soha nem lesz per. Legfeljebb egy üzleti partnerrel kevesebb. Talán éppen ezért szokás, hogy fiatalon két évre lehetőséget kapnak megmerülni a modern világban. Aki akar, kívül is maradhat, de a többség – miután kitombolta magát – visszatér az egylovas szekér és a szigorú vallási szabályok világába.

amis2

Puritánság minden mennyiségben

Az amis vállalkozások – melyekből 10 ezernél is több van – döntő többségében életképesek – mesélte az újságíró. Személyes élménye szerint éppen azért, mert minimális költséggel dolgoznak. Ha a telefon közösségi, nincs titkársági adminisztráció, drága közüzemi számlák, akkor ez érthető is. Puritánság a végtelenségig, ez az életfilozófia lényege. Mindez persze átitatja a hétköznapokat és megjelenik a külsőségekben. Egyszerűen öltözködnek, kerülik a feltűnő ruhákat. Persze a nem amisok között éppen ezzel kelthetnek feltűnést, de a helyiek nyilván megszokták. A divat errefelé ismeretlen fogalom. Ruháikat kapcsokkal fogják össze, mert a gombok szerintük túl díszes elemek. A férfiaknál általános a szalmakalap, nőknél pedig a kendő. Ruháik színei a fekete, a fehér és a türkizkék. A nők nem viselnek ékszereket, hajukat nem vágják, hanem befonják.

Folytatás partneroldalunkon, a Világszámon, ITT. 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez