Júniusban startol az UberBOAT Horvátországban

Hamarosan a vízen is foglalhatnak maguknak taxit az Adriára utazó turisták, így nem kell többet a menetrend szerint közlekedő hajókra várniuk azoknak, akik valamelyik szigetre látogatnának el a nyaralásuk alatt.

Horvátország tengerpartja az egyik legnépszerűbb turistacélpont Európában, a több mint ezer szigetből álló, rendkívül gazdag szigetvilág pedig mágnesként vonzza az utazókat az olyan helyszínekre, mint Hvar, Krk, Vis és Brac. Ezeket a szigeteket most a Splitből induló, menetrend szerinti járatokkal és magánvállalkozók hajóival lehet megközelíteni – az előbbiek költséghatékonyabbak, de ritkábban közlekednek és a nyári szezonban rendszerint zsúfoltak, az utóbbiak pedig borsos áruk miatt sokaknak nem elérhetőek.

000croatia2

Júniustól azonban belép a horvát piacra az Uber víziközlekedést megreformáló alternatívája, az UberBOAT, amely a privát vízitaxiknál olcsóbban kínál majd fuvarokat a tengeren Split és Dubrovnik között, beleértve a közeli vagy távolabbi szigeteket is. A rendszer hasonlóan működik majd az autós verzióhoz, a turisták tehát telefonjukon tudják majd megnézni, van-e szabad vízitaxi a közelükben, majd az árat is ellenőrizve be tudják foglalni azt. Anyagilag mindenképpen jobban jár az, aki az UberBOAT-ot választja, hiszen fejenként akár 20-25 eurót is spórolhat a privát társaságok ajánlataihoz képest.

000croatia4

Egy átlagos fuvar Split és Hvar között most ugyanis körülbelül 400 euróba kerül egy hatfős vízitaxiban, ami fejenként 66 euróra jön ki. A helyi médiumok szerint ugyanez az ár az Uber esetében körülbelül 40 euró/fő lesz majd. Ez persze még mindig jóval több, mint a kompok és katamaránok jegyeinek az ára, de nem kell menetrendhez igazodni és akár távolabbi szigetekre is el lehet jutni átszállás nélkül – oda is, ahová nem közlekednek az említett járatok.

000croatia1
Elsőként 30 motorcsónak áll majd szolgálatba júniusban, de valószínű, hogy gyorsan felfut majd a szolgáltatás, ha csak az autós verzió népszerűségét vesszük alapul. Horvátországban ugyanis tavaly óta van jelen az Uber, azóta pedig 1500 sofőr csatlakozott hozzá, a következő három évre pedig további 10.000 sofőrt jósolnak. Már amennyiben maradhatnak, hiszen már Európa több országában is betiltották az alkalmazást.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez