Kövér Leonárd prostikat küldött az amerikai admirálisnak

Másfél éves börtönbüntetésre ítélte a bíróság Kaliforniában Robert Gilbeau ellentengernagyot, aki éveken keresztül hagyta magát megvesztegetni Szingapúrban.

Kövér Leonárd – a városállamban mindenki így hívta Leonard Francist – azért vesztegette meg a US Navy ellentengernagyát és társait, hogy az amerikai hadihajók a kikötőben az ő cégének szolgáltatásait vegyék igénybe. Húsz éve tartott ez a furcsa barátság az élelmes vállakozó és az ellentengernagy között. A pénzen kivül az amerikai főtiszt ingyen kiváló minőségű whiskyszállítmányokat is kapott. Nem beszélve a luxusprostituáltakról, akik felkeresték őt a luxushotelben. Minden számlát a Kövér Leonárd állt.

Ön törvényt sértett és beszennyezte az Egyesült Államok hadtengerészetének becsületét – állapította meg a bíró, aki ítéletet hirdetett az amerikai flotta legnagyobb botrányában. Az ellentengernagy ugyanis távolról sem egyedül élvezte a kövér Leonárd szolgálatásait. Húsz tiszt ellen emeltek vádat, közülük tízen elismerték a bűnösségüket. Az ellentengernagy kezdetben tagadott. Később, amikor rábizonyították a hazugságot, azzal védekezett, hogy Irakban a fronton sérülést szenvedett, és poszttraumás stressz hatására vallotta azt: nem kapott semmiféle ajándékot Kövér Leonárdtól. Csakhogy az iraki sérülés dátuma 2007. A furcsa barátság az amerikai ellentengernagy és az élelmes szingapúri vállakozó között több mint húsz éve tart. Ezért a másfél éves börtönbüntetés, melyet a szolgálatból elbocsájtott ellentengernagy kapott a US Navy legnagyobb korrupciós botrányában.

Fotó: A USS Preble befut a szingapúri kikötőbe / Wikimedia Commons

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez