Csendes-óceáni paradicsom, amerikai színvonalon

Hatalmas hullámok, szörfösök, párás erdők és természetesen amerikai nyugdíjasok minden mennyiségben. Ez Hawaii és persze ennél sokkal több. Sok utazó álma a Csendes Óceánban ringatózó paradicsom, mely mellesleg mindezt amerikai színvonalon kínálja.

Sokak szerint itt élnek az Egyesült Államok legboldogabb polgárai és – ha a körülményeket nézzük – ebben biztosan lehet igazság. Igaz ugyan, hogy a szigetlakó polinézek egykor feldarabolták a felfedező James Cook kapitányt, de ebben minden bizonnyal a nagy utazó is hibás lehetett, mert a Hawaii-on élő polinézek igazán barátságos népek.

Manapság a világon inkább ezt a barátságos képet őrzik az USA 50. tagállamáról és ezt mutatta meg a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum szokásos utazási klubjában Kiss Róbert Richard. Persze a történelem azért itt is hagyott nyomokat. Pearl Harbour emléke ma is fájó, de inkább csak turistalátványosság az Arizona cirkáló emlékműve. Az itt élők inkább a szépre emlékeznek és szépségből bőven van a szigeteken. Az aloha minden ideérkezőnek kijár, mint ahogyan a kötelező polinéz tánc, a hula is. Az itt élők szeretnek ünnepelni és táncolni – ebből a világutazó újságíró még bemutatót is tartott az est nézőinek. Ez nem volt akármilyen élmény.

img_0060

Hawaii négy nagyobb és több száz kisebb szigete mind-mind egyedi és különleges. A Waikiki Beach szállodasora és felhőkarcolói igazán kielégítenek minden turistaálmot, de aki lakni szeretne itt, annak nagyon mélyen kell a zsebébe nyúlnia, hiszen egy egyszobás lakás is több mint 100 millió forintnyi dollárba kerül. Viszont minek lakás, ha választhatunk a szálláshelyek mindenféle formája között. Mert itt minden a turisták körül forog. Oahu őserdeiben mindig párás a levegő, hatalmasak a vízesések. Igaz, hogy a természet intimitását máshol kell keresnünk, mert a szépséget minden évben milliónyian nézik meg. Ha egyedül szeretnénk andalogni, máshová kell mennünk. A szórt fények, a sárgás homok rengeteg film helyszínévé tette a szigeteket. Az élelmes hawaiiak most is pénzért mutogatják Godzilla lábnyomát. És van rá vevő.

Amúgy tényleg döbbenetes a szigetek változatossága. A vulkanikus lávafolyamok éppúgy élőben láthatók, mint a cápák hada. Ezekkel persze jobb vigyázni. Rengetegféle trópusi növény, zöldség, gyümölcs és virág található itt. Van kókuszdió, bambusz, valamint számos más trópusi égövi fa. A sokféle gyümölcs között gyakori a banán, az ananász, a mangó, ezenkívül is több száz fajta gyümölcs- és zöldségféle nő. Ráadásul itt termelik a világon a legtöbb makadámmogyorót. Igen, a mogyorós csokiból.  Itt él a világ leghosszabb nevű állata, a kimondhatatlan Humuhumunukunukuapua’a, vagyis az égfoltos szivárványhal.

Itt minden gömbölyded – ahogyan az emberek is. Elvégre a helyiek szerint az a szép, aki teltkarcsú. Ezt meg is mutatják a dalos táncos mulatságokon, de ne dőljünk be. Ez már tényleg csak turistalátványosság.

Harapjunk inkább bele hawaii pizzánkba, vagy majszoljunk makadámmogyorós csokit és dőljünk hátra a székünkben, mert Hawaii még így messziről is gyönyörű álom.

Fotó: Bocskay Zsolt

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez