Kirúgják a diplomáciai szolgálatból a francia James Bondot?

Hogy került 385 ezer euró készpénz Boris Boillon exnagykövet sportszatyrába? Először a francia vámosok faggatták erről Sarkozy exelnök egykori tanácsadóját. Most pedig a bíróság tett fel kínos kérdéseket ezzel kapcsolatban, amikor adócsalással, pénzmosással és nagy összegű készpénz külföldre juttatásával vádolták a francia diplomácia egykori sztárját.

A 48 éves Boris Boillon korábban Franciaország nagykövete volt Bagdadban és Tuniszban. Kiválóan beszél arabul és remek kapcsolatai voltak a megboldogult Moammer Kadhafi elnökkel. Ő érte el, hogy Líbia diktátora  elengedje azokat a szerencsétlen bolgár ápolónőket, akiket a helyi hatóságok teljesen alaptalanul azzal vádoltak, hogy HIV-vírussal fertőztek meg líbiai betegeket.

A párizsi sajtó szerint mást is elintézett Kadhafi elnöknél: Nicolas Sarkozy választási kampányának a támogatását. Erről a diktátor kedvenc fia úgy nyilatkozott: 5 millió eurót adtunk Sarkozynek a választási győzelemhez (2007). Kadhafit azóta darabokra tépték, kedvenc fia fogságban, ahol marcona őrei arról faggatják: hova rejtette apja 40 milliárd euróra becsül vagyonát?!

Nicolas Sarkozy természetesen cáfolt, de a 2012-es választást elveszítette. Így nem csoda, ha egykori bizalmasát a vámosok igazoltatták Párizsban, a pályaudvaron, a Brüsszelbe induló vonaton. A vámosok fülest kaptak, így nem lepődtek meg igazán, amikor Boris Boillon sportszatyrában 385 ezer euró értékű készpénzt találtak. A határon 10 ezer eurót lehet készpénzben átvinni. Ő azt állítja: egy iraki cég fizette ki készpénzben, mert ott nem működött igazán a bankrendszer.

Forrás: Twitter
Forrás: Twitter

 

Csakhogy ezt az állítást senki sem hiszi el neki! Ezt elsősorban hiúságának köszönheti az exdiplomata, aki a sajtóban nyíltan kérkedett azzal, hogy szívesen alkalmaz nem ortodox módszereket. Szívesen fényképezette magát fürdőnadrágban azzal az aláírással: én vagyok a francia James Bond! Azt remélte: kapcsolatai a titkosszolgálattal megvédik a hatóságok zaklatásaitól. Amíg Sarkozy diplomáciai tanácsadója volt, addig mindenki szemet hunyt a nem épp diplomatikusan viselkedő diplomata fura szokásai felett. Ám Sarkozy bukása után ellenfelei ugyancsak kíváncsiak lettek arra: mit is intézett el az elnök úrnak a francia James Bond?

Boris Boillon Sarkozy bukása után magánvállalkozó lett, de cége megbukott. Tavaly felszámolták. Visszatért a diplomáciai szolgálatba, de onnan sürgősen visszahívták. A bíróság ugyanis hétfőn és kedden tárgyalta ügyét. Az ügyész másfél éves  felfüggesztett börtönbüntetést kért, pedig a Kadhafi-ügyről nem is kérdezték, hiszen hiteles dokumentumok ott nincsenek. Itt volt viszont a 385 ezer eurós készpénz a sportszatyorban. Ezért az ügyész javasolta: tiltsák el öt évre a közügyektől és ne vegyék vissza a diplomáciai szolgálatba.

A bíró júliusban dönt, de a francia James Bond diplomáciai karrierje a végéhez közeledik. Pedig ügyvédei utaltak arra, hogy a manchesteri merénylet is mutatja: szükség van arabul jól tudó és helyismerettel rendelkező diplomatákra. A francia bíróság viszont szárazon közölte, hogy nem vagyunk a moziban és egy szavát sem hiszi el a diplomatának, aki James Bondnak képzelte magát.

Fotó: jobbról Boris Boillon / Wikimedia Commons

(Visited 6 times, 6 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez