Nem jár mentesség a katonai szolgálat alól a svájci vegánoknak

A svájci Szövetségi Tanács elutasította a törvényjavaslatot, amely automatikusan kizárta volna a csak növényi étrenden élőket a katonai szolgálatból.

A 19 éves Antoni Da Campo svájci állampolgárt tavaly duplán alkalmatlannak találták a katonai szolgálatra – étrendje és életfilozófiája miatt. A fiatal férfi ugyanis vegán életmódot folytat, tehát semmilyen állati eredetű terméket nem vesz magához. Ez a seregben első körben azért okozott gondot, mert nem tudták megoldani a különleges diétát, de akkor is problémák akadtak, amikor a ruházat került terítékre, hiszen a bőrbakancs viselését szintén visszautasította – számolt be a The Local svájci kiadása.

Bár saját maga jelentkezett a szolgálatra és a szükséges orvosi teszteken is megfelelt, az említett indokokkal mégis kizárták mind a katonai, mind a közszolgálatból, így most mentességi adót kell fizetnie. Ez a történet ösztönözte a Svájci Néppártot (SVP) annak a törvényjavaslatnak a beadására, amely automatikusan felmentené a vegánokat a katonai szolgálat alól.

A svájci Szövetségi Tanács múlt szerdán azonban elutasította a javaslatot, állásfoglalása szerint ugyanis „ az alkotmány előírja, hogy a katonai szolgálat minden férfira vonatkozik, annak véleményétől, vallásától és étkezési szokásaitól függetlenül”. Svájcban jelenleg minden 18 év feletti férfinak teljesítenie kell a katonai vagy közszolgálatot – ha ezt visszautasítják, mentességi adót kell fizetniük 30 éves korukig.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez