Drog hajtja a dzsihádharcosokat

Ezt erősítették meg Franciaországban, ahol kedden bejelentették: összesen 135 kiló Captagon nevű szert csíptek el a repülőtéren. A két eset korábban történt, de a hatóságok csak most tették közzé, mert fel akarták tárni a teljes nemzetközi hátteret.

Mindkét esetben Libanonból érkezett az “öszvér” és a szállítmány célpontja Csehország volt. A francia rendőrség a németekkel és a csehekkel együttműködve kiderítette: Törökország, majd Szaúd-Arábia lett volna a drog útja.

Miért tartják a Franciaországban Captagonnak nevezett amfetaminkészítményt dzsiháddrognak? Mert a francia terrorelhárítás szerint ezt a szert használják az öngyilkos akciók végrehajtói a Közel-Keleten és Európában is. A szert az ötvenes években kísérletezték ki, és ezt követően terjedt el az arab országokban. Az Iszlám Állam hadserege szisztematikusan használja is, amikor olyan akcióra küldi a dzsihádharcosokat, ahonnan biztosan nincs visszatérés. A szállítmány értékét másfél millió euróra becsülik.

Vajon miért szállították a dzsiháddrogot Szaúd-Arábiába? Ez a kérdés foglalkoztatja a francia terrorelhárítókat. Különösen amiatt, hogy Trump elnök nemrég épp Szaúd-Arábiában találkozott a muzulmán államok vezetőivel. Felhívta őket: ne támogassák a dzsihádharcosokat! Az Iszlám Állam pénzelésében az USA szövetségesei az élen jártak: mind Szaúd-Arábia, mind az Öbölmenti Emirátusok jelentős összegekkel járultak hozzá a fanatikus hadsereg létrehozásához és fenntartásához. Lehet, hogy a dzsiháddrogot is ők veszik és küldik az Iszlám Államba? Ez nyugtalanítja a francia terrorelhárítókat, akik most először foglaltak le dzsiháddrogot a párizsi repülőtéren.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez