Ezek a leggyakoribb és legbizarrabb drogok a Közel-Keleten

Ha azt hinnéd, hogy a Közel-Kelet szigorú drogellenes törvényei azt jelentik, hogy arrafelé nem tépnek be az emberek, tévedsz. Nem kicsit.

A térség egyáltalán nem tiszta, ha tudatmódosítókról van szó. De ezek nem feltétlenül olyan szerek, amilyenekkel bárhol másutt találkozol. Igazán leleményesek arrafelé (is) az emberek, ha  éppen nem egészen legális “öngyógyításról” van szó. Az Emírségekben például apróra zúzott hangyákat vetnek be a tinik az utazáshoz, Szíriában pedig amatőr vegyészek fabrikálnak szintetikus stimulánsokat a lázadó fegyvereseknek a harcok előtt. Íme, a legnépszerűbb és legbizarrabb kábítószerek a térségből.

captagon

Captagon, Szíria. Talán ez a legismertebb mostanság: ebből bukott le hatalmas tétellel a minap egy szaúdi herceg Libanonban. Az ISIS drogaként emlegetik. Pedig valamikor phenethylline néven Nyugaton használatos antidepresszáns volt, amíg fel nem ismerték, hogy függőséget okoz. Ma ezt a szintetikus szert mindenkelőtt szíriai laboratóriumokban állítják elő, és a lázadók használják, hogy ütközetek előtt lelkileg kondícionálják magukat, és hosszasabban bírják a harcot. Vagy eladják külföldre, és a pénzen fegyvereket vegyenek.

Khat in Yemen: When chewed, a mild stimulant. The plant’s effects have been called a “less addictive cocaine” as it produces mild euphoria and energizes you. The drug is native to the Horn of Africa and the Arabian Peninsula, and has been around for thousands of years. Fully 60% of cropland in Yemen is devoted to growing the stuff.

Khat, Jemen.

Ha rágod, gyenge stimulánsként működik. Hatása alapján a kokainhoz hasonlítják, de annál kisebb függőséget okoz. Lágy eufória, sok energia – így jellemzik. A gyógynövény Afrika szarván és az Arab-félszigeten honos, évezredek óta. Az AlBawaba hírportál szerint Jemen összes termőterületének 60 százalékán ezt termesztik.

Kolla in Egypt: The inhalant “kolla,” which comes from an adhesive material similar to glue, is a problem in Egypt, where homeless children from abusive families sniff the cheap substance to obtain a fleeting feeling of euphoria before crashing back to their harsh reality minutes later. Scientists say it has destructive effects on the brain.

Kolla, Egyiptom.

Ez olyasmi, mint itthon a szipuzás volt. A kolla egy csirizszerű ragasztóból származik, és nagy gondot jelent Egyiptomban. Főleg utcagyerekek és családi erőszak áldozatai használják állítólag: olcsó, és néhány percre kiragad a valóságból. De aztán ugyanolyan gyorsan vissza is taszít oda. A szakemberek szerint durván károsítja az agyat.

tramadol

Tramadol, Egyiptom.     

Ez az ópiumtartalmú tabletta nagyon népszerű arrafelé, mert a hatása a heroinéhoz hasonlít, de annál jóval könnyebben és olcsóbban lehet hozzájutni. Ráadásul a közhiedelem szerint a férfiak szexuális erejét is növeli. Az Economist azt írja, hogy akkor terjedt el széles körben, amikor Mubarak 2011-es megbuktatása után a határellenőrzés összeomlott Egyiptomban.

libanon

Marihuána és hasis, Libanon. 

A Bekaa-völgy tele van olyan farmerekkel, akik nagy tételekben termelnek indiai kendert, és állítanak elő belőle hasist. Ezt aztán bel- és külföldön egyaránt értékesítik. Például a szíriai hadseregnek és az ISIS-nek, vagy Izraelbe és Jordániába.

izrael

Hajigat, Izrael

A természetes élénkítőszert, amit khat-Édennek is hívnak, a már ismertetett khat-növényből állítják elő. Energikusak és beszédesek lesznek tőle a fogyasztók, és teljesen törvényesen lehetett hozzájutni az utcai kioszkokban egészen 6 évvel ezelőttig. Akkor a kormány betiltotta, mert a kutatások szerint károsítja a vesét, és stroke-ot okozhat.

irak

Ópium, Irak

Körülbelül 2010-től, amikor a műtrágyák árrobbanása és az olcsó import élelmiszer miatt már nem tudtak megélni az iraki földművesek “legális” növények termesztéséből, sokan váltottak ópiumra. Az ottani magas hőmérséklet és páratartalom miatt ez nem könnyű, de Diyala tartományban és az Eufrátesz mentén mégis működik.

hangya

Hangyaszívás, Emírségek

A gyerekek és a rosszul fizetett munkások az Emírségekben szárított és őrölt “szamszun” hangyákból csinálnak kábszeres cigit.  Legalábbis ezt állítják az egészségügyi hatóságok és a helyi média. A hangyák (aligha meglepő módon) hangyasavat tartalmaznak, és ez olcsó módja a kábulatnak. Az összezúzott hangyákat dohányhoz keverik, vagy egy az egyben szívják. Persze mérgező mellékhatások itt is vannak. A gazdag Emírségek gazdag polgárai persze nem ezt használják.

afg

+ 1 Ópium, Afganisztán

És itt a legjelentősebb exportőr, Afganisztán. Az amerikai invázió előtt ott termelték a világ ópiumkészletének 70 százalékát. 15 évvel és úgy 8,2 milliárd dollár amerikai adófizetői pénzzel később már ennél jóval nagyobb az arány: 90 százalék.

(Visited 2 times, 2 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez