A 21. század betegsége – a munka megöli a szexet

Az a legrosszabb, hogy már nem is kívánom! – panaszkodik a 33 éves Claire, aki saját bevallása szerint nemrég még szexfüggő volt. De három éve semmi szex, mert cége, mely videójátékokat készít és ad el, teljesen betölti idejét.

A libidó halála lehet a munka – állapítja meg a párizsi Le Figaro női melléklete, mely egész összeállítást szentel a témának. Ha egy kasszában ülsz egész nap, akkor a tested a saját ellenséged lesz. Este, ha ágyba kerülsz, akkor eszedbe sem jut a szex, mert annyira fáradt vagy. Az irodai munkában pedig ott a stressz, mely megöli a vágyat – magyarázza a szakértő, aki könyvet is adott ki a témáról: Parlez-moi d’amour!  /Beszélj a szerelemről/ címmel.

Helene 42 éves és nem szívesen beszél erről. Persze a barátnők között rögtön előjön a téma. Egy nagy informatikai cég menedzsereként dogozik – otthonról. Így aztán amikor lefektetti a két gyereket, akkor újrakezdi a munkát. A szex eszébe se jut, amikor maga is ágyba kerül. Hónapokig nem történik semmi. Szerencsére a férje még nem adott ultimátumot: ez így nem megy tovább! Aztán jön egy hétvége és minden újra kezdődik. A felnőtt nők fele küszködik ezzel a problémával – ez derül ki a Madame Figaro összeállításából. Az igazi gond a vágy halála. Ez a nőket még jobban sújtja, mint a férfiakat. A szebbik nem 84%-a érzi úgy, hogy a munka megöli a vágyat, vagy legalábbis súlyos problémát okoz. A férfiaknál ez az arány 65%.

Sokan a vakáció  jótékony hatásában bíznak, mint például a 35 éves Caroline. Ő hirdetési igazgató, 42 éves férje művészeti igazgató. Egyszerűen nincs idejük egymás számára, mert olyan intenzíven dolgoznak. Aztán jön a vakáció, és akkor minden rendbejön. Van, aki viszont a munkában találja meg a szeretőjét. Mint például Camille, aki regényíró. Amikor írok, akkor annyira beleélem magam, hogy megszűnik számomra a külvilág. Az írás és a vele járó koncentráció számomra fizikai élvezetet okoz: az orgazmus garantált! A magyar pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály hívta fel a figyelmet a fluxra, mely az intenzív munka során éppúgy létrejöhet, mint a szex idején. Magányos élvezet ez, de élvezet! Ráadásul a partnerhiány előnyös is az időbeosztás szempontjából: melyik nőnek van ma ideje órákat tölteni a fodrásznál, a kozmetikusnál? A munka hálás szerető. Épp ezért veszélyes a huszonegyedik század betegsége, mert megöli a vágyat – hangsúlyozza a Madame Figaro összeállítása, mely a munka és a szex kapcsolatát vizsgálja a kissé riasztó adatok fényében.

Fotó Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez