Trump klíma-döntését mindenütt bírálják – Kína lehet a nagy nyertes

Barack Obamától a kínai kormányfőig szinte mindenki elutasítja Trump döntését arról, hogy az USA visszalép a párizsi klímamegállapodástól. Macron francia elnök gúnyosan azt üzente Trumpnak: tegyük naggyá az egész Földgolyót! Trump ugyanis Amerika nemzeti érdekeivel indokolta a visszalépést mondván: ő nem Párizst hanem Pittsburgh-öt képviseli. A nagyhatalmak vezetői mind úgy nyilatkoztak: ők továbbra is betartják a párizsi klímaegyezményt.

Kína a világ legnagyobb szén-dioxid kibocsátója és a nagyhatalmak közül ez az ország szenved a legjobban a kedvezőtlen hatásoktól. A kínaiak nagyvárosainak többségében alig lehet levegőt venni! A kínaiak szén-dioxid kibocsátása 11 millió kilotonna, míg az USA-é csak 5 millió. A levegő összehasonlíthatatlanul jobb Washingtonban, mint Pekingben. Kína mégis nagy erőfeszítéseket tesz, hogy 2030-ra teljesítse a párizsi klímaegyezményt- hangsúlyozta Li Kocsiang miniszterelnök európai körútja során. Kína második számú vezetője Merkel kancellárral tárgyalt és Brüsszelben részt vesz az EU-Kína csúcson. Miután Trump a G7 csúcson alaposan összeveszett a németekkel és most bejelentette a kilépést a párizsi klímaegyezményből, ezért Európa Kína felé fordulhat. Németországnak máris Kína a legnagyobb gazdasági partnere. Kínának pedig az EU- hangsúlyozza Li Kocsiang miniszterelnök.

Kína első embere, Hszi Csinping Davosban a gazdagok csúcstalálkozóján kiállt a szabadkereskedelem mellett, míg Trump azt korlátozni szeretné. Most Trump nemzeti érdekre hivatkozva visszalép a párizsi klímacsúcs döntésétől, míg Kína, a legnagyobb szennyező, kitart mellette. Üzenet ez a világnak: az USA immár nem akar vezető szerepet játszani. Kína viszont jelentkezhet erre a szerepre hiszen a hatalom nem szereti a vákuumot. Pekingben nemrég az Új Selyemút konferencián jelentettek be nagyszabású terveket a globális gazdaság fejlesztésére- Kínának ez az üzenete miközben Trump Amerika nemzeti érdekeire hivatkozva kihátrált a párizsi klímaegyezményből…

Fotó: CNN

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez