Kína közvetíteni próbál Észak-Korea és az USA között

Észak-Korea leállítja rakéta és nukleáris kísérleteit, ha az amerikaiak és a dél-koreaiak nem rendezik meg az idén szokásos nagy tavaszi hadgyakorlatukat. Ezzel a javaslattal állt elő Pekingben Vang Ji kínai külügyminiszter.

“Két olyan gyorsvonatot látunk, amely teljes sebességgel robog egymás felé. Egyik sem hajlandó leállni. Mit akarnak ? Frontális ütközést ?”- tette fel a szónoki kérdést a kínai külügyminiszter. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán ülést tart, hogy megvitassa Észak-Korea újabb rakétakísérleteit. A világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer négy rakétát lőtt ki hétfőn Japán irányában. A négy rakétából három olyan vizekbe csapódott, melyet Japán sajátjának tekint. Észak-Korea ezzel azt kívánja jelezni: rakétáival immár el tudja érni azokat az amerikai támaszpontokat, melyek Japán biztonságát garantálják. Mind Donald Trump amerikai elnök mind Abe Sinzó elítélte az észak-koreai akciót. Az USA megkezdte egy új rakétavédelmi rendszer telepítését Dél-Koreában.

Donald Trump többször jelezte: Kínától várja azt, hogy megfékezze szövetségesét, Észak-Koreát. A világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer egyetlen szövetségese a Mennyei Birodalom, de azt senki sem tudja, hogy Pekingnek mekkora befolyása van Észak-Korea ifjú diktátorára. Korábban Kim Dzsongun megölette mentorát, akit sokan Peking emberének tartottak az országban. A nem épp könnyű helyzet tisztázását kísérli meg a jövő héten Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a látogatásával. Japán és Dél-Korea mellett felkeresi Kínát is. Ez lesz az amerikai diplomácia vezetőjének első látogatása a kínai fővárosban, ahol még csak találgatják: mit akar Donald Trump elérni ? Milyen viszonyra törekszik Kínával, mely a globális gazdaság második számú nagyhatalma és meghatározó tényező Kelet-Ázsiában?

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez