Újabb rakétakísérlet Észak-Koreában

Nem sokkal azután, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában Rex Tillerson amerikai külügyminiszter határozottan elítélte Észak-Koreát, a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer újabb rakétát próbált ki.

A közepes hatótávolságú rakéta szinte azonnal lezuhant – állapították meg az amerikai kémműholdak. A szándék viszont világos: Kim Dzsong Un folytatja fegyverkezési politikáját, annak ellenére, hogy egyetlen igazi szövetségese, Kína is mind több szankciót alkalmaz ellene. Rex Tillerson szerint Kínán a sor, hogy rávegye szövetségesét arra, hogy változtasson háborús politikáján. Twitter-üzenetében erre utalt Donald Trump is, amint hírt kapott az újabb észak-koreai rakétakísérletről. Észak-Korea tiszteletlenül viselkedett Kínával és annak nagyrabecsült elnökével szemben. Ez rossz – írta az USA elnöke. Akivel kapcsolatban azt írja az amerikai sajtó, hogy kicsit sok a közelében a tábornok és kevés a tapasztalt diplomata. Pedig Észak-Korea elsősorban diplomáciai probléma és nem katonai.

Ugyanezt hangsúlyozta Vang Ji kínai külügyminiszter New Yorkban. Szerinte csakis a párbeszéd lehetne a megoldás. Észak-Korea közvetlen tárgyalásokat akar az USA-val, de Washington ezt következetesen elutasítja. Bár Tillerson tett egy olyan kijelentést az amerikai közszolgálati rádióban, hogy lehetséges ilyen közvetlen tárgyalás, de nem sokkal később már úgy nyilatkozott, hogy Észak-Korea jelenti jelenleg a legnagyobb kihívást a világbéke ellen és mielőbb lépni kell, mielőtt késő lesz.

Moszkva határozottan elítélte a háborús fenyegetést Washington részéről. Gennaggyij Gatilov külügyminiszter-helyettes szerint csakis tárgyalások útján lehet rendezni a problémát. A gondot csak azt jelenti, hogy az ifjú diktátor, Kim Dzsong Un kizárólag Trump elnökkel kíván tárgyalni, neki viszont esze ágában sincs, hogy szóbaálljon Észak-Korea urával, aki rendszeresen atomháborúval fenyegeti meg az egész világot.

Fotó: Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez