Újabb észak-koreai rakétakísérlet – nem sokkal az új dél-koreai elnök beiktatása után

700 kilométeres szakasz megtétele után zuhant a tengerbe Észak-Korea új kísérleti rakétája, mely a szakértők szerint olyan interkontinentális rakéta kifejlesztésére szolgál, amely elérheti az Egyesült Államokat is. Emiatt Trump elnök katonai akcióval fenyegette meg Észak-Korea ifjú diktátorát. Dél-Korea új elnöke viszont párbeszédet ajánlott Kim Dzsong Unnak. Újabb rakétakísérlet volt a válasz.

Szöulban azonnal összehívták a nemzetbiztonsági tanácsot, melyen az új elnök kijelentette: fenntartja korábbi ígéretét, hogy elutazik a béke érdekében Phenjanba is, de erre csak akkor kerülhet sor, ha megvannak rá a megfelelő feltételek. Mindenki elítélte a rakétakísérletet. Minthogy a rakéta becsapódása közelebb volt Oroszországhoz, mint Japánhoz, ezért nem hiszem, hogy Putyin elnök örült volna ennek – mondta Dmitrij Peskov. Putyin szóvivője Pekingben nyilatkozott, ahol az orosz államfő részt vesz az Új Selyemút konferencián.

A kínai államfő telefonon beszélt az új dél-koreai elnökkel, röviddel annak beiktatása után. A baloldali dél-koreai elnök párbeszédre készült Észak-Koreával, ezért arra kérte Hszi Csin-ping elnököt: vesse latba befolyását Kim Dzsong Un megfékezésére. Az eredemény látványos kudarc. Az ifjú diktátor kitart fegyverkezési programja mellett annak ellenére, hogy az egész világ elítéli azt. Még szombaton egy észak-koreai diplomata úgy nyilatkozott: lehetséges a tárgyalás Dél-Korea új elnökével. Aztán kilőtték az új rakétát, amely a békés megoldást egyelőre eltemette. Észak-Korea fura ura tovább halad a háborús fenyegetőzés útján. Közben pedig gyakorlatozik az az amerikai szuperkommandó Dél-Koreában, mely Oszama bin Ladent eltette láb alól, 2011-ben, Pakisztánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez