Minden eddiginél nagyobb amerikai-dél-koreai hadgyakorlat az észak-koreai fenyegetéssel szemben – videó

230 repülőgép és több tízezer katona vesz részt az ötnapos hadgyakorlaton, melyet Phenjanban siettek háborús fenyegetésnek nevezni. A harci gépek között ott van az F22-es Raptor is, melynek informatikai rendszere a legmodernebbek között van.

Az USA arra akarja ezzel felhívni Észak-Korea duci diktátorának figyelmét, hogy bármikor megelőző csapást mérhet a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszerre, ha az további rakéta- és nukleáris kísérleteket hajt végre.

Észak-Korea a legutóbbi sikeres interkontinentális rakétakísérlet után büszkén jelezte: immár elérheti az USA egész területét. Szakértők még kételkednek ebben, de az kétségtelen: nagyon gyors fejlődést mutat Észak-Korea a rakétatechnológiában. Amit még nem oldódott meg: nem tudja annyira miniatürizálni a nukleáris robbanófejet, hogy az beleférjen az új rakéta orrába.

Újabb földalatti atomrobbantás esetén fontolóra kell vennünk a megelőző csapást – javasolta Graham szenátor a hétvégén. Szerinte ugyanis valós lehet az észak-koreai fenyegetés és nem szabad ilyen kockázatnak kitenni az amerikai városokat. Kína azt javasolja az Egyesült Államoknak, hogy szüntesse be az ilyen nagy hadgyakorlatokat és Peking cserébe ráveszi Észak-Koreát arra, hogy függessze fel nukleáris és rakétakísérleteit. Washingtonban ehelyett nagyszabású hadgyakorlatról döntöttek, melyet maximális fenyegetésként élnek meg Kim Dzsongun környezetében. Így egy lépéssel közelebb került a katonai konfliktus, melynek beláthatatlan következményei lennének a sűrűn lakott Koreai-félszigeten.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez