Az USA katonai erőt is bevethet Észak-Korea megfékezésére

“Türelmünk véget ért! Ha Észak-Korea fokozza a fenyegetést, akkor megfontoljuk a katonai erő alkalmazását is vele szemben.” – hangsúlyozta sajtóértekezletén az amerikai diplomácia vezetője Szöulban.

Rex Tillerson, aki ezt megelőzően Japánban tárgyalt, a hétvégét Pekingben tölti. Az USA azt várja Kínától, hogy mint Észak Korea egyetlen igazi szövetségese, nyomást gyakorol a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszerre. Észak-Korea nemrég négy rakétával hajtott végre kísérleteket, hogy bizonyítsa: immár el tudja érni az USA Japánban levő támaszpontjait is.

Rex Tillerson, a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok parancsnokával együtt ellátogatott Panmindzsonba, a szigorúan ellenőrzött koreai határvárosba. A két Korea között nincs békeszerződés, csak fegyverszünet. Ezen a fegyverszüneti vonalon helyezkedik el Panmindzson, ahol olykor a felek találkoznak. A fegyverszünet a koreai háborút zárta le /1950-53/. Ebben Észak-Korea kínai, Dél-Korea pedig amerikai segítséggel harcolt, bár a déliek mellett mások is küzdöttek, hiszen ENSZ-akció volt Dél-Korea megvédése az északi agresszióval szemben.

Douglas McArthur tábornok az amerikai csapatok legendás főnöke az atombomba bevetését kérte Truman elnöktől. Az engedélyt nem kapta meg, Truman leváltotta a parancsnokot, mert nem akart nukleáris háborút. Az atomfegyvert eddig csak Japán ellen vetették be 1945-ben.

Észak-Korea most atomfegyvert fejleszt ki, mellyel támadást intézhet nemcsak Dél-Korea, de Japán ellen is. Mindkét állam biztonságát az USA garantálja. Ezért fenyegette meg katonai erő alkalmazásával Észak-Koreát Tillerson külügyminiszter. Kína semmiképp sem kíván egy új koreai háborút. Ezért nem lesz könnyű az amerikai és a kínai érdekek egyeztetése Pekingben. Ha nem jutnak eredményre, akkor a csúcstalálkozóra maradhat a döntés. A CNN értesülései szerint április elején találkozhat egymással az USA és Kína első embere Donald Trump floridai nyaralójában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez