Trump kész telefonon beszélni Kim Dzsongunnal

Legalábbis ezt mondta sajtóértekezletén az Egyesült Államok elnöke, aki már nagyon sok mindent mondott Észak-Koreáról és annak ifjú diktátoráról.

Kim Dzsongun ügyesen szembeállította Dél-Koreát és az Egyesült Államokat: miközben az egyikkel tárgyalni akar, folyamatosan tovább szidalmazza a másikat. Holnap kezdődnek meg a tárgyalások Észak és Dél között Panmindzsonban, a határfaluban a két Korea között. Trump ezt üdvözölte és hozzátette: ő is kész tárgyalni telefonon, de csak bizonyos előfeltételekkel. Ezeket nem részletezte.

Trump döntése tette lehetővé a találkozót Észak- és Dél Korea között. Kim Dzsongun előfeltétele ugyanis az volt, hog halasszák el a közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatot, melyet a téli olimpiával szinte egy időben tartottak volna. Pontosabban az ifjú diktátor szokás szerint a hadgyakorlat megszüntetését követelte, de végül megelégedett a halasztással is. Az ifjú diktátornak ugyanis üldözési mániája van – talán nem teljesen alaptalanul -, hiszen azt hiszi, hogy minden egyes hadgyakorlat Dél-Koreában főpróba az ő megbuktatására.

A Kim dinasztia 1945 óta van hatalmon Észak-Koreában. Idén ünneplik a népköztársaság kikiáltásának 70-ik évfordulóját. Ilyen hosszú életű kommunista dinasztia még nem élt a Földön, ezért az ünnepségek igen fontosak a rendszer számára, mert az örökkévalóságot sugallják. Kim Dzsongun álma állítólag az, hogy fogadják a Fehér Házban Washingtonban. Erről egyelőre szó sincs, de Trump mostani bejelentése szerint telefonbeszélgetésről talán igen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez