Észak-Korea kész a párbeszédre

Ezt közölte Kim Dzsongun, aki az újév alkalmából szólt népéhez. A 31 éves diktátor hangsúlyozta: ha megvan a megfelelő atmoszféra, akkor nincs oka dél-koreai tárgyalási ajánlat visszautasítására.

Három nappal ezelőtt javasolta Dél-Korea újraegyesítési minisztere, hogy a két Korea vezetői folytassanak eszmecserét a családok egyesítéséről és más problémákról. Erre az adhat alkalmat, hogy az idén emlékeznek meg Koreában arról, hogy az USA és a Szovjetunió 70 évvel ezelőtt osztotta ketté a félszigetet, mely korábban japán ellenőrzés alatt állt.

A két Korea képviselői utoljára februárban tárgyaltak egymással, de aztán a párbeszéd megszakadt, mert a fegyverszüneti vonalon megnövekedett a feszültség. Pekingben elvben hat állam képviselői tárgyalhatnának a Koreai félsziget jövőjéről: a két Korea, Kína, az USA, Oroszország és Japán diplomatái már évek óta vitáznak ott, de most éppen függőben vannak a tárgyalások, mert Észak-Korea tovább folytatja nukleáris és rakétafejlesztési programját. Kim Dzsongun rendszeresen atomháborúval fenyegeti meg Dél Koreát, az Egyesült Államokat és Japánt.

Észak-Korea 24 milliós lakosságának döntő többsége feneketlen nyomorban él, mert a nemzeti jövedelem nagyrészét katonai célokra fordítja a világtól elzárkózó kommunista diktatúra. A 48 milliós Dél-Korea viszont Ázsia egyik legfejlettebb és legsikeresebb állama, a G 20-as csoport tagja. Annak ellenére, hogy Dél-Korea is sokat költ katonai célokra, a lakosság életszínvonala összehasonlíthatatlanul magasabb Délen, mert az egy főre jutó GDP több mint a tízszerese az északinak.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez