Újrakezdődik a párbeszéd a Koreai-félszigeten

A Nemzeti Egyesítés Minisztériuma Szöulban bejelentette: választ kaptak Észak-Koreából tárgyalási ajánlatukra.

“Elmegyünk Panmimdzsonba!” – üzenték északról. Eszerint január 9-én újrakezdődik a párbeszéd Észak- és Dél-Korea között. Kim Dzsongunnak tehát sikerült megbontania az USA és Dél-Korea szoros szövetségét, hiszen miközben atomháborúval fenyegeti Amerikát, tárgyal Dél-Koreával. Ne felejtsük el, hogy Trump nemrég azt üzente Kim Dzsongunnak: nekem nagyobb bombám van!  Mint az óvodában, olyan párbeszédet folytat az Egyesült Államok elnöke és Észak-Korea ifjú diktátora. Trump ugyanis Twitteren közölte a világgal, hogy neki nagyobb bombája van és az működik is. Kim Dzsongun azonban nemcsak fenyegetőzött, hanem megpróbálja megbontani az USA és Dél-Korea szövetségét. Ennek nyomán párbeszéd kezdődhet a két Korea között miközben mind Trump mind pedig Kim Dzsongun atomháborúval fenyegetőzik.

Január 9-ét javasolta a tárgyalás időpontjának Dél-Korea, mely kedvezően fogadta Kim Dzsongun újévi ajánlatát. Észak-Korea idén ünnepli fennállásának hetvenedik évfordulóját, és ezért mondta azt újévi köszöntőjében az ifjú diktátor, hogy 2018 a fordulat éve lehet az észak-déli kapcsolatokban.
Észak-Korea sportolói részt vesznek a dél-koreai téli olimpián – közölte újévi köszöntőjében a diktátor. Kim Dzsongun békülékeny hangot ütött meg Dél-Koreával szemben, de fenyegetően lépett fel Amerikával szemben. “Az íróasztalomon ott a nukleáris gomb. Ez nem fenyegetés, hanem tény. Mint ahogy az is tény, hogy el tudjuk érni az Egyesült Államok területét”. Dél-Koreával kapcsolatban azonban sokkal békülékenyebb volt: “javítanunk kell a kapcsolatokat, hogy 2018 a fordulat éve legyen Észak és Dél között!”

Mun dél-koreai elnök választási kampánya során azt igérte, hogy szívesen elutazna Phenjanba a béke érdekében. Aztán jöttek az észak-koreai rakéta- és nukleáris kísérletek, és az elnöki diplomáciából semmi sem lett. Kis lépések azért történtek: Mun elnök javasolta, hogy halasszák el a következő nagy hadgyakorlatot a Koreai- félszigeten. Ezen amerikai és dél-koreai csapatok vesznek részt minden tavasszal, és dühödt reakciót váltanak ki Phenjanban. Észak-Koreában attól tartanak, hogy ezek a hadgyakorlatok főpróbát jelentenek a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer megtámadására és felszámolására. “Mi csak önvédelemből vetjük be az atomfegyvert!” – mondta Kim Dzsongun, aki a békés szándékait hangsúlyozta Dél-Koreával szemben. Így az észak-koreai olimpiai csapat nekivághat a dél-koreai olimpiának. Egyetlen korcsolyapárosról van szó, mert csak ők vívták ki a jogot az olimpiai részvételre Dél-Koreában. Jelenleg ők a béke szimbólumai a Koreai-félszigeten, ahol a háború kitörése óta /1950/ nincs béke, csak fegyverszünet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez