Koreai csúcs lesz Phenjanban

A két Korea első számú vezetője szeptemberben találkozik egymással Észak-Korea fővárosában. Erről állapodtak meg a két állam magasrangú diplomatái Panmindzsonban. Az előző két csúcs Mun Dzsein és Kim Dzsongun között is itt volt a fegyverszüneti vonalon, amely 1953 óta választja ketté a félszigetet.

A két előző koreai csúcs előkészítette Donald Trump találkozóját Kim Dzsongunnal, melyre júniusban került sor Szingapúrban. Észak-Koreában arra számítanak, hogy újabb csúcstalálkozó lesz Kim Dzsongun és Donald Trump között. Szingapúrban ugyan megállapodtak abban, hogy Észak-Korea felszámolja nukleáris fegyverzetét és cserébe az USA felhagy a szankciókkal a világtól elzárkózó nemzeti kommunista állammal szemben. Csakhogy amerikai kémműholdak szerint a nukleáris fegyverzet leépítése nem kezdődött meg. Ezért Donald Trump úgy döntött: még egy évre meghosszabbítja a szankciókat Észak-Koreával szemben. Ezt Phenjanban szószegésként értelmezték.

Észak-Koreában abban bíznak, hogy Trump csak a novemberi választások miatt keménykedik, utána visszatér a békülékeny álláspontra. Dél-Koreának komoly tervei vannak Észak-Korea gazdasági fellendítésére, de ezekbe csakis akkor vágnak bele, ha az USA felmondja a szankciókat. Ezért lehet fontos a következő koreai csúcs Phenjanban, ahol egy atomfegyverrel rendelkező koldusállam vezére találkozik a világ egyik legfejlettebb államának demokratikusan megválasztott elnökével úgy, hogy mindketten az anyanyelvükön beszélhetnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez