Trump öngólja: tíz éve nem volt ilyen magas a kereskedelmi deficit

Az Egyesült Államok elnöke nagy hangon kereskedelmi háborút hirdetett meg Kína ellen, mondván: Peking alulértékeli a jüant, hogy növelhesse az exportját az USA-ba. Trump büntetővámokkal sújtott sok kínai terméket, és azzal fenyegetőzött, hogy további szankciókra kerül sor, ha a kínaiak nem engednek Amerikának.

A friss statisztika azt mutatja, hogy Trump America First programja csúfos kudarcot vallott. Az Egyesült Államok kereskedelmi deficitje 419 milliárd dollárra nőtt Kínával szemben annak ellenére, hogy sok kínai árut büntetővámokkal sújtottak Amerikában. Az USA teljes kereskedelmi deficitje elérte a 891 milliárd dollárt! Ha ehhez hozzávesszük, hogy megállíthatatlanul növekszik az államadósság, mely meghaladta a GDP 100%-át, akkor Trumpnak nem sok dicsekednivalója marad a gazdaság terén. Pedig újra elnök szeretne lenni, mert nyolc évet kíván eltölteni a Fehér Házban.

Mi lesz az USA-Kína tárgyalásokkal ?

Március elsejéig már meg kellett volna egyezniük, de a megállapodás nincs sehol a világ két legnagyobb hatalma között. Trump legutóbb optimistán nyilatkozott. Kijelentette: ha véget érnek a tárgyalások, akkor újabb USA-Kína csúcs következik Floridában. Persze az ilyen kínos statisztikák után picit nehéz lesz ezt eladni az amerikai közvéleménynek, melynek jelentős része arra számított: az USA visszaszerzi az első helyet a világkereskedelemben. Ehelyett kiderült: az 1,4 milliárd lakosú Kína megállíthatatlanul robog tovább előre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez