Kína egy Amerikába szökött üzletember kiadatását követeli

Kína egy Amerikába szökött gazdag és fontos kapcsolatokkal rendelkező üzletember kiadását követeli Washingtontól – közölte hétfőn amerikai hivatalos személyekre hivatkozva internetes kiadásában a The New York Times.

A lap szerint ha a kiadatási ügy érintettje, Ling Van-cseng politikai menedékjogot kér, akkor azon disszidensek egyikévé válhat, akik a legtöbb kárt okozhatják a Kínai Népköztársaságnak. Az üzletember ügye Hszi Csin-ping kínai elnök szeptemberre tervezett washingtoni látogatása küszöbén tovább terheli az amerikai-kínai viszonyt, amely jelenleg is feszült több millió amerikai kormányzati alkalmazott adataiknak informatikai eszközökkel történt ellopása, valamint Peking kelet-ázsiai területi követelései miatt.

Az üzletember Ling Csi-hua, a Kínai Kommunista Párt Általános Hivatala volt igazgatójának (Hu Csin-tao előző elnök-pártfőtitkár de facto volt kabinetfőkének) legifjabb öccse. Az 58 éves Ling Csi-hua Hszi elnök korrupcióellenes kampányának egyik legmagasabb rangú áldozata. Ling az általa betöltött posztból adódóan a párt politikai bizottsági tagságának várományosa volt, karrierje azonban derékba tört, miután a fia életét vesztette, amikor 2012. március 18-án összetört egy általa vezetett fekete Ferrarit. Meghalt a vele autózó két nő egyike is.

Ling Csi-hua sikertelen kísérletet tett az ügy elleplezésére, aminek következtében nem vették fel a párt politikai bizottságába, lefokozták és tavaly decemberben korrupció miatt eljárást indítottak ellene. A hivatalos kínai álláspont szerint a pártból kizárt Ling Csi-hua személyesen és a családja közvetítésével is fogadott el megvesztegetési pénzeket, amiben az öccsének, Ling Van-csengnek is szerepe lehetett, aki egy pekingi székhelyű befektetési vállalat vezetője volt. Az amerikai kormány mindeddig nem válaszolt az ötvenes éveinek derekán járó Ling Van-cseng kiadatására vonatkozó többszöri kérésre. Ling esetleges disszidálása hírszerzési vonatkozásban jelentős csapás lenne Kína számára, gazdagsága és családjának státusa lehetővé tette számára, hogy szabadon mozoghasson a kínai elit köreiben, aminek következtében számos, a Hszit támogató volt és jelenlegi hivatalnokokra nézve terhelő információ tulajdonosa lehet. A kínai vezetés az adatszolgáltatás megakadályozása mellett azért is szorgalmazhatja az üzletember kiadatását, hogy a vallomását felhasználja a bátyja elleni eljárásban.

A The New York Times úgy tudja, hogy Ling, aki a Wang Chen és a Jason Wang nevet is használja, egy 725 négyzetméteres, 2,5 millió dollárt érő házban él a kaliforniai Loomisban. Ling Van-cseng a lap szerint terhelően hat az amerikai belbiztonsági minisztérium és a kínai közbiztonsági tárca között áprilisban, Jeh Johnson szakminiszter pekingi látogatása alatt megkötött együttműködési megállapodás végrehajtására. Ennek értelmében Washington számára lehetővé vált az amerikai börtönökben kitoloncolásra váró több tízezer kínai hazatelepítése, amiért cserébe az Egyesült Államok segít Pekingnek a kínai szökevények felkutatásában, akik az amerikai törvényeket is megsérthették.

Ling Van-cseng neve ugyanakkor nem szerepel azon a negyvenes listán, amelyet a kínai kormányzat idén tett közzé az Amerikába szökött körözött kínaiakról. Az amerikai igazságügyi minisztérium szóvivője a lapnak általánosságban elmondta, hogy a tárca a kiadatáshoz a listát önmagában nem tekinti elégséges alapnak, és sürgette, hogy kiadatási igényét Peking bizonyítékokkal támassza alá.

Amerikai hivatalnokok a lapnak azt nem árulták el, hogy folyamodott-e politikai menedékjogért Ling Van-cseng. Ennek elbírálása rendszerint egy-három évig is eltarthat, amely időszak alatt a kérelmező legálisan tartózkodhat az Egyesült Államokban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez