Földet ért a két űrhajós, akik fél évet töltöttek a Nemzetközi Űrállomáson

Még kicsit nehéz a kezemben tartani a mobiltelefont – mondta mosolyogva Kazahsztánban Thomas Pesquet francia űrhajós, aki orosz társával, Oleg Noviciijjel fél évet töltött el a nemzetközi űrállomáson.

Mintaszerűen sikerült a Szojuz űrhajó leszállóegységének landolása annak ellenére, hogy a 28 ezer kilométeres sebességről kellett 5 kilométeresre lassítani. A francia űrhajós Kazahsztánból Kölnbe repül, ott van ugyanis az európaiak űrközpontja. Az orosz űrhajóst Moszkvában vizsgálják meg, hiszen a hathónapos tartózkodás a kvázi súlytalanság állapotában mindenképp embertpróbáló tapasztalat.

“Kísérleti nyulak vagyunk” – írta blogjában a francia űrhajós. Thomas Pesquet Ég és Űr címmel írta meg tapasztalatait a Nemzetközi Űrállomáson. Miért töltött ilyen sok időt a két űrhajós a kvázi súlytalanság körülményei között? Mert a 2030-as Mars-utazásra készülődnek. Hogy bír ki az ember ilyen hosszú utat az űrhajóban? A kérdésre az orvosok adhatják meg a választ, akik alaposan megvizsgálják a két űrhajóst. Thomas Pesquet még fiatal, elvben részt vehet a Mars-utazáson. “Szeretnék benne lenni a csapatban, mely meghódítja a Marsot, de hogyha nem jön össze, akkor sincs itt a világvége!”- nyilatkozta a francia űrhajós, aki félévet töltött el a nemzetközi űrállomáson és aztán sikeresen földet ért Kazahsztánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez