Menekülnek az uniós tanárok a brit egyetemekről

Theresa May miniszterelnök olyan kilépést akar az Európai Unióból, mely a jövőben nem garantálja az uniós munkavállalók jogait. Jelenleg az egyetemi oktatók – a többi uniós munkavállalóhoz hasonlóan – éppen olyan jogokat élveznek, mint a hazaiak. A Brexit, vagyis a kilépés után ez megváltozhat. Ettől tartva az uniós oktatók egy része búcsút int a brit egyetemeknek, ahol nem látja biztosnak a jövőjét.

Tavaly több, mint 1300 oktató távozott a brit egyetemekről és különösen sokan hagyták el az olyan nagy presztízsű felsőoktatási intézményeket, mint a Cambridge-i vagy az Edinburgh-i egyetem. Jelenleg 24860 uniós állampolgár tanít a 24 legnagyobb presztízsű brit egyetemen, ez a teljes létszám 23%-a. A szakértők attól tartanak, hogy csökkenhet az oktatás színvonala, ha felerősödik a tendencia és nagy számban távoznak az uniós tanárok.

A Brexit tárgyalások két évig tartanak, és ezalatt kell kiderülnie: mi is lesz az uniós munkavállalók sorsa Nagy-Britanniában. A konzervatív kormány oktatási minisztere úgy nyilatkozott, hogy mindenképp igyekeznek megtartani az uniós tanárokat a Brexit után is. Ez létérdeke Nagy-Britanniának, ahol az oktatás komoly bevételi forrást jelent. Az egyetemek presztízse jelentős részben attól függ: milyen színvonalas a tanári kar.

Ha a nemzetközi versenyben Nagy-Britannia egyetemei visszaesnek, akkor ezt a GDP is megérzi. Theresa May miniszterelnök viszont azzal érvel: nem csak az EU-ból jönnek tanárok az egyetemekre. Ezért olyan elképzelése van, hogy a felsőoktatást külön kategóriának tekintik a kilépés után, vagyis egységesen kezelik a külföldi oktatókat, akiknek kedvező megoldást kínálnak annak érdekében, hogy ne csökkenjen az oktatás színvonala és ne induljon meg az agyelszívás /brain-drain/ kínos folyamata a szigetországból.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez