Hidzsábban játszanak metált egy indonéz lánybanda tagjai

A tinédzserlányok beleszerettek a kemény műfajba, és zenekart alapítottak. A muszlimokat azonban megosztják. Nem ritka, hogy gyűlölködő emaileket, vagy halálos fenyegetést kapnak idegenektől.

Nyugat-Jáva egyik kis településéről indult világhódító útjára a Voice of Baceprot, amelynek tagjai középiskolás lányok. Hidzsábban játszanak, metált. A korántsem hétköznapi történet 2014-ben kezdődött, amikor az énekes-gitáros Kurnia elhatározta, hogy megalapítja saját zenekarát. Ekkor csatlakozott hozzá a dobos, Eusi Siti Aisyah és a basszusgitáros, Widi Rahmawati. Ledöntve a konzervatív neveltetés által felállított határokat, a legkeményebb műfajokat választották maguknak, és példaképeikhez, a Slipknothoz vagy a Lamb of God zenekarhoz hasonlóan ők is metált játszanak.

Most éppen úton vannak Jakartába, ahol a nemzeti televízióban vállaltak élő fellépést. A The Guardiannak nyilatkozó menedzserük – aki nem más, mint az egykori zenetanáruk -, szeretné eloszlatni a tévhiteket a zenei műfajjal kapcsolatban, Indonéziában ugyanis sokan kapcsolják össze a metált a sátánizmussal. A konzervatív muszlim közösséget megosztja a lánybanda, ezért nem ritka, hogy gyűlölködő emaileket kapnak, de halálos fenyegetésre is volt már példa. Nevük alatt azonban ezt hirdetik: “A metál másik oldala” – ezzel is az előítéletek ellen szeretnék felvenni a harcot, lázadásukkal pedig példát szeretnének mutatni a hozzájuk hasonló, fiatal lányoknak, hogy ne féljenek kilógni a sorból.

Nagy álmuk, hogy egy saját albumot is kiadjanak, és eljussanak az Egyesült Királyságba, valamint az Egyesült Államokba, de arab országokban is szívesen koncerteznének. Rajongóik már most is szép számmal vannak, a közösségi médiumokon és a videómegosztón keresztül több ezren kísérik figyelemmel a sorsukat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez