Aláírtam a halálos ítéletem?

Lindsay Sandiford-ot, a brit nagymamát halálbüntetésre ítélték Indonéziában kábítószer-kereskedelemért. Az 58 éves nő Nagy-Britannia Redcar nevű városából származik, és ő lehet a következő külföldi, aki a dél-kelet-ázsiai országban kivégzőosztaggal néz szembe.

Sandifordot kokaincsempészet alapos gyanújával állították bíróság elé, és ítélték el 2013-ban. Bali szigetére vitt be kábítószert, de állítása szerint bűnszervezetek kényszerítették rá: megfenyegették, hogy bántani fogják a fiait, ha nem engedelmeskedik. A kokain értéke csaknem 1,6 millió angol font volt, vagyis több mint 665 millió forint.

A nőt állítólag arra kérték a napokban, hogy írjon alá egy bírósági iratot. Azt mondja: alá is írt egy dokumentumot, melyet nem értett, és attól tart, hogy a halálos ítélete volt.

A Bali szigetén lévő Kerobokan börtönből a nővérével beszélt telefonon. „Ha aláírtam egy papírt, aláírhattam a saját halálos ítéletemet? A levél indonéz nyelven volt, és fogalmam sincs, mit írtak benne” – mondta neki.

A brit nő félelme jogos lehet, ugyanis a múlt héten öt külföldit végeztek ki kábítószer-kereskedelemért az országban. Joko Widodo elnök ígéretet tett arra, hogy nem kegyelmeznek azoknak, akik kábítószert csempésznek Indonéziába.

„Ez figyelmeztetés minden nemzetközi kábítószer-szervezetnek: Indonézia nem nem tűri, hogy narkotikumok piaca legyen”- mondta.

A nagymama jogi képviselet nélkül maradt, miután a külügyminisztérium nem volt hajlandó finanszírozni a 3800 fontba (1,6 millió forint) kerülő második fellebbezés költségét. Családja szerint a nő depresszióban szenved. Még hátravan egy kegyelmi tárgyalás, de annak eredménye az ország új elnökétől függ, aki viszont arról híres, hogy végrehajtatja az ítéleteket.

A londoni Independent szerint öt brit legfelsőbb bírósági bíró kérte a külügyminisztériumot, hogy nyújtson jogi segítséget a nőnek, de hiába. Sandiford tavaly júliusban nyújtott be fellebbezést, eredménytelenül.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez