Nincs kegyelem: Indonézia nem fogadta el Ausztrália fogolycsere javaslatát

Két halálra ítélt ausztrál polgárt akart kicserélni Ausztrália kormánya három elítélt indonéz állampolgárra. Az ausztrál állampolgárokat, akiket kábítószercsempészet miatt ítéltek halálra, valószínűleg még ezen a héten kivégzik Indonéziában, más külföldiekkel együtt.

Ausztrália külügyminiszter asszonya személyesen terjesztette elő a fogolycsere javaslatát. Tony Abbot miniszterelnök pedig közölte: jelezte Joko Widodo indonéz elnöknek, hogy személyesen szeretne kegyelmet kérni a két ausztrál állampolgárnak. Canberrában a parlament előtt virrasztás kezdődött a két ausztrál állampolgár érdekében. Ezen részt vett a kormányfő és a külügyminiszter is.

Indonézia törvényei igen szigorúak a kábítószercsempészet ügyében: bizonyos mennyiség felett automatikus a halálos ítélet. Jelen esetben a két ausztrál állampolgár hét másik kábszercsempésszel együtt 8,3 kilogramm heroint akart Bali szigetéről Ausztráliába csempészni 2005-ben. Az ausztrál rendőrség adta a tippet az indonéz hatóságoknak a kábítószer ügyben, ezért is remélt különleges elbánást Ausztrália ebben az ügyben, de csalódnia kellett. Régebben az volt a gyakorlat, hogy a halálra ítélt külföldieket kiadták az anyaországnak, de az új elnök ezt megváltoztatta. Joko Widodo szerint nem szabad különbséget tenni a hazai és a külföldi elkövetők között. Januárban már kivégeztek hat kábítószercsempészt, közülük öten külföldiek voltak.

Most külföldi halálra ítélt kábítószercsempészek egy újabb csoportját szállították át abba a börtönbe, ahol a kivégzéseket végrehajtják. A két ausztrál állampolgáron kívül van közöttük francia, brazil, ghánai és nigériai elítélt is. A hírek szerint mindnyájan kivégző osztag elé kerülnek még ezen a héten annak ellenére, hogy Ausztrália és néhány más állam mindent megpróbált, hogy polgárai elkerüljék a kivégzést Indonéziában.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez