Kegyelmet kaphat-e egy kokaincsempész, ha elmebeteg?

A halálsoron várakozik a börtönben Indonéziában a brazil Rodrigo Gularte, aki 62 kiló kokaint próbált meg becsempészni az országba még 2005-ben. Indonézia új elnöke azon az állásponton van: a kábszercsempészeknek nincs kegyelem.

A 42 éves brazil férfi családja most azzal próbálkozik, hogy elmebetegnek nyilváníttassa a kábszercsempészt. Rodrigo Gularte vidám szörfös fiatalember volt, amikor elkapták a határon: a szörfdeszkák tele voltak kokainnal. Tagadni nem lehetett: halálra ítélték, mert ilyen nagy mennyiség után ez a büntetés Indonéziában. Korábban az volt a szokás Indonéziában, hogy a halálra ítélt külföldieket nem végezték ki, hanem kiadták őket az anyaországnak: töltsék le ott a büntetésüket. De Indonézia ősszel megválasztott új elnöke bekeményített: nincs kegyelem a külföldieknek sem. Egyre másra állítják kivégzőosztag elé őket is. Jelenleg 11 külföldi várakozik a halálsoron. Köztük a brazil férfi, aki már megpróbált öngyilkos lenni úgy, hogy felgyújtotta magát. Állandóan látomásai vannak, hangokat hall, és űrhajósnak képzeli magát. Családja szerint üldözési mániában szenvedő skizofrén beteg, akinek kórházban a helye, nem pedig a kivégző osztag előtt.

A brazil család versenyt fut az idővel. A tervek szerint a 42 éves férfit még ebben a hónapban kivégzik. Ha addig nem sikerül őt elmebetegnek nyilváníttatni, akkor jön a kivégzőosztag. A kábszercsempész édesanyja Indonézia elnökéhez fordult: kegyelmezzen meg fiának. Csakhogy a 10 másik külföldinek is van családja, és ők is mind valamilyen enyhítő körülményre hivatkoznak. Hamarosan kiderül: Indonézia új elnöke kivégzőosztag elé küld-e minden halálra ítélt kábszercsempészt, vagy a brazil férfi megúszhatja arra hivatkozva, hogy ő skizofrén?

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez