Kivégzés elhalasztva

A drogcsempészet miatt halálra ítélt francia férfi panaszát elfogadta a közigazgatási bíróság Indonéziában. Május végéig semmiképpen sem végzik ki, mert addig tart a felülvizsgálat. Április végén nyolc kábítószerkereskedőt – köztük hét külföldit – állítottak kivégzőosztag elé Indonéziában.

Nem magát az eljárást vizsgálja a közigazgatási bíróság, hanem azt, hogy miért utasította el Joko Widodo államfő Serge Atlaoui kegyelmi kérvényét. A francia férfi beadványa szerint az indonéz államfő elutasító határozata jogilag megalapozatlan.

Atlaoui ügyvédje nagy sikernek nevezte a közigazgatási bíróság döntését, mely azt jelenti, hogy jogi szakértők vizsgálják a francia férfi panaszát, aki így időt nyer. Francois Hollande államfő is azzal érvelt az indonéz elnöknek írott üzenetében, hogy a jogi eljárás nem volt kellően megalapozott.

Próbálkoztak ilyen megoldással mások is a halálraítéltek közül, de ott a felülvizsgálati kérelem magára a perre vonatkozott. Ezért azokat a panaszokat elutasították, és a külföldi drogkereskedőket kivégezték. Ausztrália két állampolgárát veszítette el így, emiatt vissza is hívta nagykövetét Indonéziából.

Serge Atlaoui 2007 óta várakozik a halálsoron. Régebben a halálos ítélet nem jelentett kivégzést a külföldiek számára Indonéziában. A tavaly megválasztott elnök viszont azon az állásponton van, hogy nincs különbség a hazai és a külföldi drogcsempészek között! Ez azt jelenti, hogy bizonyos mennyiség felett szinte automatikus a halálos ítélet.

Az indonéz igazságszolgáltatás (Indonézia a világ legnépesebb iszlám országa) a saríára hivatkozik ebben az esetben. Márpedig Mohamed próféta szigorú törvénye szerint a kábítószer-kereskedés halálos bűn. Más kérdés ugyanakkor, hogy sok iszlamista szervezet épp ebből tartja fenn magát Ázsiában és Afrikában.

Kép: Serge Atlaoui Indonéziában (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez