A terrorista oldalak megszüntetésére kéri a Facebookot a Fülöp-szigetek

63 ilyen oldal van a Facebookon – mondta a hadsereg szóvivője Marawi városában. Ebben a muzulmán többségű városban 18 napja heves harcok folynak iszlamista fegyveresek és a hadsereg között.

Az Iszlám Állam áll az iszlamista fegyveresek mögött, akik a Fülöp-szigeteken akarják megteremteni a távol-keleti emirátust, mely vezetőjének az önjelölt kalifát ismeri el. Az Iszlám Állam ki is nevezte az emírt: Isnilon Hapilon Marawi városában van a testvéreivel együtt. Ami különösen aggasztja a Fülöp-szigetek hadseregét, hogy mintegy 40 külföldi iszlamista harcos is erősíti a terrorista támadókat, akik a muzulmán többségű területen számíthatnak a lakosság egy részének a támogatására.

Honnan érkeztek ezek a külföldi dzsihádharcosok? Elsősorban Indonéziából és Malajziából, de vannak közöttük olyanok is, akik a Közel-Keletről jöttek. Az egész térségben minden államot aggaszt, hogy Mindanao szigetén létrejöhet egy iszlám emirátus, mely azután dzsihádharcosokat küldhet mindenfelé. A vezérkari főnök a Fülöp-szigeteken kijelentette: hétfőre végeznek a lázadással.

Hétfőn ünneplik ugyanis a függetlenség napját a Fülöp-szigeteken. Ezért Duterte elnök elrendelte: addigra számolják fel az iszlamista lázadást. A hadseregnek nincsen könnyű dolga, hiszen a dzsihádharcosok pajzsként használják fel a civileket. Marawi városában nincs víz és villany – a lakosság tehát kétségbeejtő helyzetben van. A dzsihádharcosok pedig fogadkoznak: nem hátrálnak! Az életük árán is megteremtik az iszlám emirátust a Fülöp-szigeteken. Nézeteiket elsősorban a Facebookon terjesztik. Ezért kérte a kormány a Fülöp-szigeteken a Facebooktól azt, hogy szüntesse meg az iszlamista lázadók oldalait, melyek harcra buzdítják a sziget muzulmán lakosságát a keresztény többségű országban.

Fotó: az Iszlám Központ Marawiban / Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez