Trump: az USA megvédi NATO-szövetségeseit

Az Egyesült Államok betartja a NATO-alapszerződés ötödik cikkelyét, mely szerint támadás esetèn a tagállamok egymás segítségére sietnek. Ezt hangsúlyozta Donald Trump azon a sajtóértekezleten, melyet Románia államfőjével együtt tartott a Fehér Házban.

Legutóbb Brüsszelben a NATO-csúcsértekezleten az amerikai elnök azzal keltett kínos feltűnést, hogy nem kötelezte el magát a nevezetes ötödik cikkely mellett. Akkor Angela Merkel német kancellár azt a következtetést vonta le: az európaiaknak a saját kezükbe kell venniük a sorsukat.

Most viszont Donald Trump megnyugtatta szövetségeseit, mondván: az orosz fenyegetéssel szemben számíthatnak az USA katonai erejére. Rögtön hozzá is tette: a NATO a világ legerősebb katonai szövetsége, de ennek komoly ára van. Buzdította a tagállamokat, hogy kövessék Románia példáját, mely elkötelezte magát, hogy a GDP 2%-át katonai célokra költi. Elvben a NATO alapszerződés kimondja ezt a 2%-ot, de a tagállamok többsége nem teljesíti ezt a követelményt. Most ez változóban van. Kezd már érkezni a pénz a kasszába. Erre büszke vagyok – hangsúlyozta Donald Trump.

Klaus Iohannis román elnök örült annak, hogy Trump épp az ő látogatását használta ki annak megerősítésére: orosz támadás esetén számíthatnak az USA-ra. Bukarestben voltak aggodalmak ezzel kapcsolatban, mióta Oroszország annektálta a Krímet 2014-ben. Azóta Romániában felgyorsult a hadsereg megerősítése és növekedett az amerikai katonai jelenlét. A kelet-európai országok közül Románia államfője volt az első, akit Trump fogadott a Fehér Házban.

Az USA számára ebben a régióban két fontos ország létezik: Lengyelország és Románia. Ez most is beigazolódott: a román államfő washingtoni látogatásával egyidőben jelentették be az amerikai-lengyel csúcstalálkozót. Donald Trump korábban elavultnak nevezte a NATO-t, de mostanra az álláspontja megváltozott, vagyis visszatért a régi amerikai irányvonalhoz, mely szerint az észak-atlanti szerződésre szükség van az orosz fenyegetéssel és az iszlamista terrorizmussal szemben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez