Amerikai csatahajók érkeztek közös hadgyakorlatra a terrorizmus támogatásával vádolt Katarba

Katar magas szinten jelentős összegekkel támogatta a terrorizmust. Ennek véget kell vetni – hangsúlyozta az USA elnöke azt követően, hogy Szaúd-Arábia, Egyiptom és néhány más arab állam megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Katarral, arra hivatkozva, hogy az ország támogatja a terrorizmust.

Katar emírje természetesen cáfol. Az Al-Dzsazíra televíziót, mely Katar pénzén közel-keleti viszonylatban korszerű tájékoztatást nyújt az arab világban, sok országban betiltották. Katart elsősorban azzal vádolják, hogy támogatja a Muzulmán Testvériséget, mely rövid ideig hatalmon volt Egyiptomban. A Hamász, mely a Gázai övezetben uralkodik, a Muzulmán Testvériség egy része, Izrael legfőbb ellenfelei közé tartozik.

Amikor Trump elnök nemrég Szaúd-Arábiában járt, akkor muzulmán csúcstalálkozót is rendeztek. Ezen Iránt is elítélték a terrorizmus támogatása miatt. Ezzel a hírek szerint Katar nem értett egyet. A Közel-Keleten élesen szembenállnak a szunnita és síita muzulmánok. Az egyik tábort Szaúd-Arábia, a másikat Irán vezeti. Az amerikai diplomácia sem egységes a helyzet megítélésében. Miközben Trump Katart bírálta, Tillerson külügyminiszter párbeszédre szólította fel a szembenálló feleket. A washingtoni hadügyminisztérium pedig Katar fontosságára hívja fel a figyelmet: itt van ugyanis az USA legnagyobb támaszpontja a Közel-Keleten és egyben az amerikai erők regionális parancsnoksága. Innen irányítják az amerikai erőket Irakban és Afganisztánban. Tízezer amerikai katona állomásozik itt és több mint száz harci repülőgép.

Az amerikai flottaegységről nem is beszélve, mely most közös hadgyakorlatot tart Katar tengeri erőivel. A helyzet abszurditását mutatja, hogy az Egyesült Arab Emirátusok washingtoni nagykövete javasolta: zárják be az USA legnagyobb közel-keleti támaszpontját! Aztán pedig építsenek egy újat az Egyesült Arab Emirátusokban. Mindezt akkor, amikor az USA és szövetségesei háborút folytatnak az Iszlám Állam ellen Irakban és Szíriában. A háború regionális amerikai parancsnoksága – mondanunk sem kell – Katarban van…

Fotó: Doha műholdról / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez