Milliókból épít drónbázist az USA Nigerben

A terrorizmus ellen vívott harc jegyében az USA 50 millió dollárból hozza létre új drónbázisát a világ egyik legszegényebb országában.

Niger második legnagyobb városában, Agadezben létesítenek új drónbázist az amerikaiak. 50 millió dollárt szánnak a létesítmény felhúzására, a kifutópálya és egyéb szükséges infrastruktúrák létesítésre – mondta az Amerikai Védelmi Minisztérium szóvivője, Michelle Baldanza.     

Az amerikaiaknak egyébként már van egy hasonló bázisuk a nigeri fővárosban, Niameyben, amit a franciákkal közösen használnak. Az agadezi bázisra azért van szükség, hogy az USA a jelenleginél nagyobb hatékonysággal tudjon kémkedni és tudja felvenni a harcot a térségben működő különböző radikális iszlamista terrorszervezetek ellen. Különösen az AQIM ellen, amely az al-Kaida észak-afrikai szárnya, a Száhel-övezet legaktívabb és legveszélyesebb terrorszervezete.

Agadez ebből a szempontból stratégiai fontosságú város. Niger középső régiójában található, ahonnan a pilóta nélküli robotrepülőgépek könnyedén elérhetik a szomszédos országokat, Líbiát, Malit és Nigériát. Esetleg Algériát is. Ezekben az országokban ugyanis  hemzsegnek a különböző szélsőséges iszlamista szervezetek. Ha minden igaz, akkor az amerikaiak a leghatékonyabb robotrepülőgépeiket, az MQ-9-es Reapereket fogják itt állomásoztatni és bevetni.

 

kép:evermotion.org

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez