Tabukat akarnak dönteni: liberális mecset nyílt Berlinben

Nők és férfiak együtt imádkozhatnak a női imámok által vezetett mecsetben, melynek egyik alapítója korábban szexuális forradalmat hirdetett meg a muszlimoknak.

Az iszlám liberális formáját szeretnék terjeszteni Berlin legújabb mecsetjében, amely pénteken nyitotta meg a kapuit a vallást gyakorolni kívánók előtt. Az egyik ötletgazda, Seyran Ates ügyvéd és nőjogi aktivista nagy nyilvánosság előtt adta át az épületet keresztény és zsidó vendégek és a média képviselői előtt. Az Ibn-Rushd-Goethe Mecset alapítója elmondta, hogy tabukat akarnak ledönteni: minden muszlimot szeretettel várnak, a nők együtt imádkozhatnak a férfiakkal és női imámok vezetik a szertartásokat, ami szintén szokatlan a muszlim világban. Az sem fontos, hogy a hívek melyik nemhez vonzódnak és a társadalom minden rétege számára nyitottak a közös imádságok.

Az új mecset szám szerint a 88. a német fővárosban, hasonló liberális felfogású közösség azonban eddig nem nyitott magának központot a négymillió muszlimot számláló Németországban. Az újságírók kérdéseire az alapítók elmondták: számítanak rá, hogy érik majd őket támadások, de számukra fontosabb, hogy a vallást mentessé tegyék a politikától. Ezzel az iszlamista terroristáknak üzennek, akik a vallást a saját céljaik érdekében használják fel. Az adományokból felépült mecset elsődleges célja az, hogy segítsen a muszlimoknak újraértelmezni viszonyukat a valláshoz és az elfogadáshoz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez