Addig maradhatnak az EU polgárai a Brexit után Nagy-Britanniában, ameddig csak akarnak

Ezt Theresa May jelentette be a már ott élő 3,2 millió uniós állampolgárra utalva. A brit miniszterelnök ugyanezt kéri a 27 uniós államban élő körülbelül egymillió brit állampolgár számára.

Theresa May javaslata szerint azok az uniós polgárok, akik jelenleg Nagy-Britanniában élnek, továbbra is élvezhetnék ugyanazokat a jogokat, mint a hazaiak. Vagyis nem lenne semmilyen megkülönböztetés a Brexit után sem. A különbség csak annyi lenne, hogy a brit bíróságok ítélete után nem lehetne fellebbezni az európai bíróságokhoz.

Ez jó kezdet – mondta a javaslatról Angela Merkel. A német kancellár Brüsszelben a csúcson találkozott Theresa May miniszterelnökkel. Angela Merkel ugyanakkor utalt rá, hogy a kétéves kilépési tárgyalások csak most kezdődtek el, még nagyon sok téma vár tisztázásra. Az EU tagállamai nem külön-külön, hanem egységesen tárgyalnak Nagy-Britanniával. A francia Barnier az EU Bizottság nevében tárgyal az európai ügyek brit miniszterével, Davis-szel.

A lengyel Donald Tusk, aki az EU “államfője”, kifejezte vágyát, hogy Nagy-Britannia meggondolja magát és marad az EU-ban. John Lennon dalára hivatkozott, amikor az álmodozók igazságáról beszélt. Az Európai Unió is egy álom volt sokáig – hangsúlyozta Donald Tusk, sokan megvalósíthatatlannak hitték, de mégiscsak létrejött. Ezért arról álmodom, hogy Nagy-Britannia az EU tagja marad! A legutóbbi parlamenti választáson Theresa May konzervativ pártja elveszítette az abszolút többséget. Sokan ezt úgy értelmezik, hogy a britek meggondolták magukat, és mégsem akarnak kilépni az EU-ból. A kilépési tárgyalások mindenesetre megkezdődtek. Theresa May miniszterelnök ismertette javaslatait a brüsszeli csúcson, és Angela Merkel ezt jó kezdetnek nevezte…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez