Trump népszerűtlen a világon szinte mindenütt…

…és ez csökkenti az USA presztízsét. Ez derül ki a Pew Research Institute nemzetközi felméréséből, melynek során több mint 40 ezer embert kérdeztek meg 37 országban, köztük Magyarországon is.

Csak két olyan állam van, ahol Donald Trump népszerűbb, mint elődje: Izrael és Oroszország. Barack Obama idején az USA és öt másik nagyhatalom megállapodott Iránnal. Ez nagyon nem tetszett Izraelnek. Trump viszont újra a terrorista államok közé sorolta Iránt, így érthető a lelkesedés iránta Izraelben. Amit az is motivál, hogy a lánya áttért a zsidó hitre, amikor férjhez ment Jared Kushnerhez. Most mindketten Trump tanácsadói a Fehér Házban.

Obama elnök idején az USA – sok más államhoz hasonlóan – szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben a Krím annektálása miatt. Trump azt ígérte a választási kampány idején: eltörli a szankciókat és közeledni fog Moszkvához. Ebből egyelőre nem lett semmi, de érthető, hogy Donald Trump népszerűbb az elődjénél Oroszországban. Ám a másik 35 államban negatív a kép: különösen az USA európai szövetségesei vannak rossz véleménnyel Trumpról. Németországban Obama 86%-os tetszési indexet ért el, Trump mindössze 11%-ot! Jellemző, hogy a szociáldemokrata Martin Schulz a választási kampányban azzal támadja Merkel kancellárt, hogy nem lépett fel elég keményen Trumppal szemben a NATO, illetve a G7 csúcson.

Magyarországon a megkérdezettek többsége erős, sőt karizmatikus vezetőnek tekinti Trumpot, ugyanakkor arrogánsnak és intoleránsnak is. Nagyjából ugyanígy gondolkodnak másutt is Európában az USA elnökéről, aki európai körútja során leszerepelt. A NATO csúcson például “elfelejtette” megerősíteni azt, amit eddig minden elődje kötelezőnek tekintett: az USA megvédi a szervezet minden tagállamát külső agresszióval szemben. Ehelyett azt követelte a szövetségesektől: fizessenek többet, ha biztonságban akarnak élni. Szaúd-Arábia új trónörököse gyorsan kiismerte Trumpot. Mohamed herceg márciusban volt a Fehér Ház vendége. Nemcsak Donald Trumppal tárgyalt, hanem a generációjához tartozó Ivanka Trumppal és férjével, Jared Kushnerrel is. Amikor pedig Trump Szaúd-Arábiába érkezett, rögtön bejelentették: több mint 100 milliárd dollár értékben vesznek fegyvereket Amerikától. Az eredmény? Trump támogatásáról biztosította Szaúd-Arábia új harcias politikáját Iránnal és Katarral szemben.

És mit gondolnak honfitársai Trumpról, aki öt hónapja üldögél a Fehér Házban? Csak 39% véli úgy, hogy az új elnök jó munkát végez. A feketék között ez az arány mindössze 7%! A republikánusok viszont továbbra is imádják Donald Trumpot, akit kezdetben gyanakodva fogadtak. Döntő többségük nagyon elégedett vele. Megmutatkozik ez a választásokon is, ahol általában aratnak a republikánus jelöltek, annak ellenére, hogy Trump személye és politikája élesen megosztja a közvéleményt az Egyesült Államokban.

Fotó: Donald és Ivanka Trump / Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez