Nincs több szelfi az iráni eliterők parancsnokával

Az 57 éves Kasszám Szulejmáni már jelképpé vált, nemcsak Iránban, hanem Irakban is: népszerűsége meghaladta a legtöbb iraki politikusét és színészét, sőt elképesztő méretű személyi kultusz kezdett kibontakozni körülötte. Ez viszont nagyon nem volt Szulejmáni ínyére, így a Forradalmi Gárda parancsnoka megtiltotta a szelfik készítését és a róla tervezett dokumentumfilm forgatását.

iran-is-expanding-its-military-role-in-iraq-in-a-bunch-of-waysAz iraki katonák – és már a kurd pesmergák is – gyakran posztolnak olyan fotókat a közösségi oldalakon, amelyeken Kasszem Szulejmánival, az iráni Forradalmi Gárda Quds Force parancsnokával szerepelnek. A Facebookra, a Twitterre, az Instagramra és egyéb közösségi oldalra rakják fel a közös képeket, de nem egy iraki katona háttérképnek vagy profilképnek állítja be a szelfit. Ráadásul iraki informatikusok még egy „Szulejmáni-generátor” szoftvert is írtak: ha valaki feltöltötte a fényképet, a program ráfotosoppolta arra a tábornok képét. Ám ez csak rövid ideig volt elérhető, maga Szulejmáni töröltette és tiltotta meg a használatát, igaz, nem sok sikerrel. Iranian Revolutionary Guard Commander Soleimani stands at the frontline during offensive operations against Islamic State militants in the town of Tal Ksaiba in Salahuddin province

Az iráni tábornoknál ugyanis már beletelt a pohár: „Nem celeb vagyok, hanem katona!” Felszólította a „rajongóit”, hogy lehetőleg ne éljenek vissza a képével, ne terjesszenek róla legendákat, a hatóságokat pedig arra kérte, hogy „vessenek véget a róla szóló spekulációknak, mert ezek “könnyen veszélybe sodorhatják őt és embereit az iraki frontokon”.

Április 11-én a tábornok még egy levelet is írt Teheránba: elutasította egy iráni dokumentumfilm-rendező kérését, aki róla akart forgatni. Először még nem ellenezte az eredetileg az iráni Forradalmi Gárda történetéről tervezett film elkészítését, ám amikor meglátta a film beharangozóját egy iráni televíziós csatornán, meggondolta magát. „A filmnek olyan mártírokról kell szólnia, akik életüket adták az iszlámért és Iránért” – írta. Arról is beszélt, hogy nem rajong a memoárokért sem, és iráni írók ajánlatait utasította vissza, akik megírták volna szerepét az iraki-iráni háborúban. Hasszanpur iráni filmrendező biztosította Szulejmánit, hogy „nem tesz róla említést a filmben”, csak „inspirációnak használja fel majd az arcát”.

És egy foto
És egy fotosoppolt kép a “Szulejmáni-programmal”.

A titokzatos Quds Force  különleges egység neve Jeruzsálem arab nevéből, al-Quds-ból ered. A Forradalmi Gárda hírszerző alakulatának tagjai hajtják végre az Iránon kívüli akciókat. Valamikor a 2000-es években hozták létre a különleges egységet, becslések szerint 15 ezren lehetnek benne, és  világszintű hálózatot tart fenn. Feltételezések szerint nemcsak a szomszédos országokban hajtott végre hadműveleteket, hanem Észak-Afrikában, a posztszovjet térségben és Európában is, sőt, állítólag végezni akart a szaúdi nagykövettel Washingtonban. A Queds Force jelenleg Irakban harcol az ISIS ellen.

Kasszam Szulejmániról egy korábbi cikkünk.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez