Nyelvi finomságok Sátoraljaújhelyen

Idén negyedik alkalommal rendezték meg Sátoraljaújhelyen a nyelvésztábort. Balázs Géza, a tábor alapítója és szervezője idén is izgalmas nyelvi kéréseket boncolgató előadókat hívott meg.

A magyar nyelv kutatói számos konferenciát tartanak, ezek közül egy a nyelvésztábor, amelynek hagyományosan a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum, illetve a széphalmi Magyar Nyelv Múzeuma ad otthont. A programban helyet kapnak az örökzöld nyelvészeti kérdések, az újabb kutatások és a könyvbemutatók is.

Balázs Géza
Balázs Géza

A negyedik nyelvésztáborban szó volt többek között a jogi nyelv sajátosságairól, sajátos érthetetlenségéről, illetve a köszönésformák változásairól is. Számos könyvet mutatott be a társaság, a többi között az új Arany János szótárat is. A programot színesítette, hogy a tábor idejére esett a múzeumok éjszakája, amelyet természetesen ”Az év múzeuma” kitüntetést idén kiérdemlő sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeumban is megtartottak. Érdekességképpen még a helyi madármentő egyesület sérült kisbaglyaival is barátkozhatott a tábor több mint 30 résztvevője.

img_0467

Az idei kirándulás keretein belül Alsóregmecet és Felsőregmecet látogatták meg és természetesen a közösségre jellemző barátságos hangulat megengedte, hogy napközben a vadételfőző versenyeken a helyi ételeket, este pedig a helyi szőlősgazdák finomságait is megízlelték a nyelvi finomságok után.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez