Vádat emeltek Ausztráliában a Vatikán elnéző kincstárnoka ellen

Pell bíboros, aki korábban Melbourne, illetve Sydney érseke volt, nem bűntette meg a pedofil papokat, hanem áthelyezte őket egy másik plébániára – ez a hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes években történt. A sok feljelentés miatt most bíróság elé kell állnia a szülőhazájában – mondta a rendőrfőnök helyettese Victoria államban, Ausztráliában.

A sajtóértekezleten kiderült: nagyon sok feljelentésről van szó. Ausztráliában a lapok megírták: egyedül Ballaratban, a bíboros szülővárosában, ahol papi pályafutását megkezdte, több mint 800 feljelentés érkezett! Emiatt a katolikus egyház eddig 37 millió dollár kártérítést fizetett ki.

A most 76 éves Pell bíborost 1966-ban szentelték pappá Rómában, ahol egyetemi tanulmányait végezte. 1971-ben tért vissza a hazájába. Először szülővárosában szolgált, majd Melbourne és Sydney érseke lett. Innen hívta Ferenc pápa Rómába 2014-ben. Megtette őt a Vatikán pénzügyi főnökének. Nem volt könnyű dolga, hiszen a Szentszék pénzügyei nem álltak épp jól. Ferenc pápa azért is választott egy olyan bíborost, aki korábban távol állt a pénzügyektől, viszont angolszász országban szolgált, ahol a pénzügyi kultúra szintje meghaladja az olaszt. A pápának tudomása volt arról, hogy Ausztráliában 2012 óta átfogó vizsgálat folyik a pedofil papok ügyében. Ezt a vizsgálatot a központi kormány rendelte el, miután az Egyesült Államokban és másutt számtalan botrány tört ki a pedofil papok ügyében. Az USA-ban több püspökség a csőd szélére került, mert hatalmas összegű kártérítéseket kellett kifizetnie a gyerekeket molesztáló papok miatt.

Tavaly az ausztrál rendőrség már kihallgatta Pell bíborost Rómában. Az idős főpap ugyanis egészségi állapota miatt nem tudott Ausztráliába utazni. Nem azért jöttem, hogy védelmezzem a védhetetlent! – hangsúlyozta a Vatikán kincstárnoka. Aki a vizsgálatok során már korábban elismerte: régebben  előfordult, hogy pedofil papok ügyét nem jelentette a hatóságoknak és csak annyit tett, hogy a gyerekeket molesztáló papot egy másik plébániára helyezte át. Ma ezeket a döntéseket katasztrofálisnak tartom – mondta Pell biboros. Aki hangsúlyozta: személyes érintettsége nincs és elmegy Ausztráliába a bírósági tárgyalásra.

Nevében Sydney érseki hivatala adott ki közleményt. Határozottan visszautasítja a vádakat, melyek egy része személyesen is érinti a Vatikán harmadik emberét. Ferenc pápa minden elődjénél határozottabban ítélte el a pedofil papokat, illetve azokat a püspököket, akik takargatni próbálták a gyerekeket molesztáló papok bűneit. Az ausztrál hatóságok szerint a katolikus papok 7%-a molesztált gyerekeket. Pell bíborosnak július 18-án kell a bíróságon megjelennie hazájában, Ausztráliában, ahol azzal vádolják: korábban elnéző magatartást tanúsított pedofil papok ügyében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez