Most már végleg örök nyugalomra helyezték a trónfosztott uralkodót

Véget ért az ötéves jogi hercehurca IV. Mwambutsa, Burundi egykori uralkodója újratemetése körül. A svájci bíróság úgy döntött, hogy a király földi maradványait nem adják ki Burundinak. Ezzel a döntéssel pedig gyakorlatilag tiszteletben tartották a 40 éve elhunyt uralkodó végakaratát.

Kisebb szertatás keretében temették el IV. Mwambutsa király földi maradványait a Genf melletti Meyrinben. Az 1977-ben elhunyt uralkodót öt éve exhumálták, miután Burundi kormánya és az uralkodó lánya Burundiban szerette volna nagy felhajtások közepette újratemetni. A burundiak ugyanis az uralkodó földi maradványainak a hazahozatalával egy nemzeti megbékélést hirdető ceremóniát akartak tartani az országban. Burundiban nemrég ismét fellángoltak az etnikai feszültségek a hutuk és a tutszik között, akik finoman szólva sem kedvelik egymást.

IV. Mwambutse maradványainak a kiásását rokonai engedélyével hajtották végre, egyedül a király unokahúga, a 65 éves Esther Kamatari ellenezte az exhumálást. Az egykoron híres divatmodell ugyanis ragaszkodott hozzá, hogy tiszteleben tartsák az egykori uralkodó végakaratát. Öt éven át ezért egy hullaház hűtőjében tárolták a király csontjait.

IV. Mwambutsa 1915-től egészen 1966-ig uralkodott Burundiban. Nagy szerepet játszott abban, hogy az ország 1962-ben elnyerte függetlenségét Belgiumtól. Ezt követően megpróbálta valamelyest elsimítani a hutuk és tutszik közötti feszültségeket, de nem járt sikerrel. A függetlenség elnyerése után négy évvel, 1965 októberében hutu katonák egy része puccsot hajtott végre ellene. A király száműzetésbe kényszerült. Először a Kongó Köztársaságban, majd Svájcban lelt menedéket, ahol 1977-ben hunyt el. Végrendeletében leszögezte, hogy soha, semilyen körülmények között ne temessék el hazájában.

A Svájci Szövetségi Bíróság tehát a király végrendelete szerint járt el, a végleges döntésben, az öt éven át tartó jogi vita lezárásában pedig nagy szerepet játszott a király unokahúga, aki egyébként többször is felemelte a szavát a Burundiban történtek miatt. Kamatari egyébként 1970-ben távozott Burundiból. Párizsba költözött, ahol a Dior és az Yves Saint Laurent divatház modellje volt. Jelenleg íroként és politikai aktivistaként tevékenykedik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez