A svédek többsége környezetbarát temetésre vágyik

Svédország lakói híresek ökotudatos szemléletükről, és úgy látszik, ezt még a sírba is magukkal vinnék. A legtöbben ugyanis nyitottak lennének olyan megoldásokra a temetkezésben, amelyek minél kevésbé terhelik meg a környezetet.

A Fonus svéd temetkezési cég felkérésére készült felmérés azt mutatja, hogy tízből hét svéd környezetbarát temetést szeretne. Hogy ez mit jelent a valóságban? Nem kell nagy dolgokra gondolni, a cég filozófiája szerint ugyanis a sok kicsi sokra megy.

Organikus pamutból készült anyagokat, helyi virágokat, környezetbarát anyagból gyártott koporsót és urnát, környezetkímélő eljárással készített sírkövet képzeltek el a cégnél ökotemetés címszó alatt. Olyan részletekre is figyelnének, hogy az elhunytat biodízel meghajtású autóval szállítsák a temetőbe, az urnát pedig akár a hamvak szétszórásával is ki lehetne váltani a jövőben.

„Az ötletünk az, hogy minden kis lépés segít. Ha ezzel elkezdjük csökkenteni a pazarlást, akkor már minden, amit teszünk, hasznos lehet” – mondta Peter Göransson, a Fonus marketingigazgatója a TT hírügynökségnek.

Az ötlet pedig a felmérés szerint bejött az embereknek, így az is elképzelhető, hogy egy új iparágat hoznak létre biotemetés néven azoknak, akik haláluk után is szem előtt tartják a környezetüket – számolt be róla a The Local svéd kiadása.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez