Svédországig menekült egy észak-koreai tinédzser

Menedékjogot kért a svéd hatóságoktól az a 17 éves fiú, aki állítása szerint Kínán és Oroszországon át menekült el a világ legzártabb országából.

A Han Song álnevet használó kamasz nem csak attól fél, hogy észak-koreai ügynökök kezére kerül, hanem hogy dokumentumok híján Kínába toloncolják – derül ki a Reuters hírügynökség beszámolójából.

A fiú a Tumen folyó határolta területen született. Anyja meghalt, amikor ő hétéves volt, apját pedig később bebörtönözték, mert Kim Dzsongilt kritizálta. Szülei elvesztése után kotjebi-ként (így nevezik a hajléktalan és árva gyerekeket Észak-Koreában) tengette életét.

A segítség egy tehetős kereskedőtől, apja egy korábbi kollégájától érkezett. A vagyonát kínai áruk csempészéséből szerző férfi megismertette egy Kínában élő koreaival, aki menekülteknek segít eljutni egy harmadik országba.

Song 2013 márciusában indult útnak. Miután átgyalogolt a fagyos Tumen folyón, autó várt rá a túlparton, ahonnan pár nap múlva egy közvetítő segítségével és hamis papírokkal felkerült a Transzszibériai vasútra. Az egyhetes út végén, a többi menekülttel együtt az orosz-finn határhoz érkezett, ahonnan egy teherautó rakományában megbújva jutott el Svédországba.

Az indulás után három héttel jelentkezett a Vöröskeresztnél Stockholmban. A svéd bevándorlási hivatal szerint a menekültek hátterét felderítő társaság egyelőre nem tudta meggyőzően ellenőrizni a kamasz történetét. Fredrik Beijer, a hivatal munkatársa azt mondta a Reuters-nek: a fiúnak bizonyítania kell, hogy Észak-Koreából érkezett. Ha nem tudja, akkor az eljárási rend szerint kínainak tekintik. Ha képtelenek megerősíteni Song kínai állampolgárságát, és négy éven keresztül sem ő, sem a svéd hatóságok nem tudják bizonyítani a fiú pontos kilétét, akkor valószínűleg humanitárius alapon Svédországban maradhat.

Egyelőre Song támogatói online kampányba kezdtek, hogy megakadályozzák a kitoloncolását: ehhez már több mint 17.000-en csatlakoztak. Egy szöuli nonprofit szervezet, a Citizen’s Alliance for North Korean Human Rights pedig kijelentette: ha Stockholm nem védi meg a fiút, és nem akadályozza meg kitoloncolását Kínába, akkor Dél-Korea kormányánál fogják kérni befogadását.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez