Egyre több a heroinfüggő menekült gyerek Svédországban

Egy svéd drogambulancia beszámolója szerint az elmúlt két évben érkezett kiskorúak körében folyamatosan növekszik a heroint használók száma. Legtöbbjük Afganisztánból érkezett Svédországba.

A svéd rendőrség jelentése szerint 2016-ban indult meg a heroinpiac robbanásszerű növekedése az északi országban. Az új fogyasztók főként a menekülthullámmal jöttek,  számottevő részük pedig kiskorú és Afganisztánból érkezett.

„Ők nem az itt megszokott, klasszikus svéd mintát hozzák a drogfüggővé válásban, ami a marihuánával indul és aztán eljut a keményebb drogokhoz. Kihagyják ezeket a lépcsőfokokat: egyenest fejest ugranak, és a barna heroinnal indítanak” – mondta Dr Mathia Sjöberg, a Maria Ungdom függőségi központ vezető orvosa a svéd TT hírügynökségnek.

A gyerekek függőségének gyógyítására külön központok működnek Svédországban, így a menekültgyerekek is megkapják a szükséges ellátást, sokan azonban el sem jutnak ezekre a helyekre.

Az ENSZ felmérése szerint 2015-ben 1.6 millió droghasználó volt Afganisztánban. Ez a szám a lakosság 5.2 százaléka és a 2009-ben jegyzett 940.000 droghasználónak csaknem a duplája.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez