Videó az iszlamisták túszairól – Macron elnök terrorellenes csúcson Maliban

Vasárnap Bamakóban terrorellenes csúcstalálkozót tartanak. Mali északi részét 2013-ban megszállták az iszlamista erők, akiket csak a francia csapatok segítségével sikerült kiszorítani az országból. Az iszlamista erők továbbra is fenyegetik a soknemzetiségű és többvallású ország stabilitását. Ezért rendeznek terrorellenes csúcstalálkozót Macron elnök részvételével Bamakóban.

Ezt megelőzően videót tettek közzé az iszlamista erők, melyek hat korábban elrabolt túszt mutatnak be. Három nőt Maliban fogtak el az iszlamista erők, melyek mindhármukkal szemben azért léptek fel, mert keresztények voltak és a hitüket terjesztették Maliban. Egyikük francia: Sophie Petronin a hatvanas éveiben jár és karácsonykor rabolták el Gao városában, Mali északi részén. A két másik túszt a szomszédos Burkina Fasóban ejtették foglyul. Egyikük egy román férfi, aki egy mangánbányában dolgozott. A másik egy ausztrál orvos, aki feleségével együtt egy kis kórházat vezetett Burkina Fasóban. A házaspár női tagját korábban szabadon engedték.

A videót egy speciális amerikai központ fedezte fel, mely a dzsihádharcosok információit figyeli. Korábban a túszokkal kapcsolatban nem volt semmilyen jelzés. A túszejtés részben politikai, részben gazdasági célokat szolgál ezen a vidéken. Az emberrablók sokszor csak pénzt akarnak ilyen módon szerezni a Száhel-övezetben, ahol az utóbbi években megélénkült az iszlamista aktivitás. Ennek a fő oka az, hogy Líbiában az iszlamista erők kiképzőközpontokat hoztak létre Kadhafi bukása után. A dzsihádharcosok ott vallási és politikai oktatáson vesznek részt és megtanulják a fegyverek és robbanószerkezetek használatát. A Száhel-övezetben az iszlamista erők nem különösebben nagy létszámúak, de a helyi hadseregek és a rendőri alakulatok annyira szervezetlenek, hogy csakis külföldi segítséggel képesek féken tartani őket. Ezért rendeznek vasárnap terrorellenes csúcstalálkozót Mali fővárosában, Bamakóban Macron francia elnök részvételével, aki száheli haderő felállítását szeretné elérni.

Fotó: iszlamista harcosok Maliban / Al Arabiya

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez