Iszlamista támadás, két halott az üdülőparadicsomban

Fegyveresek rohantak le egy népszerű luxus-nyaralóhelyet Maliban. Két embert megöltek – közölte a nyugat-afrikai ország biztonsági minisztere. A támadók túszokat is ejtettek.

Salif Traore dzsihádista támadásról beszélt a francia AFP hírügynökségnek. A mali különleges erők fegyverezték le a támadókat, a túszokat kiszabadították. A merénylők egyike elszökött, jóllehet a tűzharcban megsebesült. Maga után hagyott egy gépfegyvert és egy robbanóanyaggal teli palackot. Az áldozatok egyike egy francia-gaboni kettős állampolgár. A két halott mellett két sebesült is van, az egyikük civil.

A fővárostól, Bamakótól keletre fekvő üdülőhelyet főleg nyugatiak látogatják. Összesen 32 vendéget kellett kimenteni. A művelet alatt a biztonsági erőket ENSZ-katonák és a francia terrorelhárítás emberei segítették.

A hónap elején az Egyesült Államok bamakói nagykövetsége már arra figyelmeztetett, hogy terrortámadások várhatók nyugati diplomáciai missziók és nyugatiak által látogatott helyek ellen.

A BBC tudósítója szerint sok Maliban élő külföldi és gazdag helybéli tölti a hétvégéket Kangabában, ahol a támadás volt, úsznak a medencékben, koktéloznak vagy éppen kenuznak.

unnamed

Maliban már évek óta aktívak az iszlamista lázadók, főként az ország északi, illetve középső részén. 2015 novemberében legkevesebb 20 embert gyilkoltak meg, amikor túszokat szedtek a vendégek és a személyzet tagjai közül Bamakóban, a Radisson Blu hotelben. Amögött a támadás mögött az al-Kaida észak-afrikai szárnya állt. Azóta szükségállapot van érvényben Maliban, ezt áprilisban hosszabbították meg újabb négy hónappal. Az egykori francia gyarmaton 10 ezer ENSZ-békefenntartó és francia katonák próbálják biztosítani a stabilitást.

Fotó: globoport

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez